ВИПАЛЮВАТИ СУХУ РОСЛИННІСТЬ АБО ЇЇ ЗАЛИШКИ ЗАБОРОНЕНО!

Спалювати сухе листя або стерню під час війни заборонено. Адже такими діями правопорушники шкодять не тільки своєму здоров’ю, а й створюють загрозу екологічній та національній безпеці України.

За випалювання рослинності (залежно від характеру правопорушення та його наслідків) передбачені адміністративна або кримінальна відповідальність.

Так, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративне правопорушення, за самовільне випалювання сухої рослинності для громадян передбачений штраф від 3060 до 6 120 гривень штрафу; для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 тисяч гривень.

Поряд з цим, нагадуємо про небезпеку для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності, і особливо – відходів. Адже навесні та влітку листя дерев не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини. Під час згоряння рослинних залишків у повітря вивільняються мікрочасточки диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які осідають у легенях.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили пожежу, що починається спробуйте загасити її самостійно підручними засобами. Іноді досить просто закидати її землею. Якщо пожежа вже набрала сили і ви не можете загасити її самостійно, терміново зателефонуйте до Служби порятунку за номером «101».

Додатково зазначаємо, що відповідно до розпорядження начальника ОВА від 25.03.2022 року № 81/0/527-22 “Про заборону відвідування лісів населенням Дніпропетровської області у період воєнного стану”, населенню повністю заборонено відвідування лісів та в’їзд до них з метою запобігання загрозі виникнення пожеж у лісах Дніпропетровської області.