Всесвітній день поширення інформації про аутизм

2 квітня відзначають Всесвітній день поширення інформації про аутизм і кожному з нас варто дізнатися про нього більше. Адже, за даними ВООЗ, з аутизмом народжується кожна сота дитина в світі.

Слово «аутизм» походить від грецького autos – «сам», а аутизм — «занурення у себе».

Коли йдеться про аутизм, йдеться, не про захворювання, а про розлад, особливість розвитку, з якою людина народжується і живе усе життя.

Аутизм неможливо набути внаслідок дії зовнішніх чинників, його не «вилікувати», проте доказові методи психологічного втручання можуть покращити комунікативні та соціальні навички людей з аутизмом.

Аутизм – це, насправді, дуже різні особливості, тому одне слово вміщує розлади аутистичного спектру (РАС), здібності і потреби людей з РАС можуть значно різнитися. Дехто з людей, що мають аутизм, використовує вербальну комунікацію з іншими, а дехто – ні, хтось потребує догляду упродовж усього життя, інші ж – можуть жити самостійно, працювати.

Розлади аутистичного спектру (РАС) починаються у дитинстві, проте зберігаються у підлітковому і дорослому віці. У більшості випадків ці стани проявляються у перші 5 років життя. Люди з аутизмом або як їх ще називають «люди дощу», можуть бути надзвичайно обдарованими, проте їм потрібно набагато більше часу, щоб навчитися чомусь дуже простому. Такі діти іноді проявляють геніальні здібності до малювання, музики, конструювання, математики тощо. При цьому інші сфери життя не будуть цікавити дитину. До 6 років мозок дитини активно засвоює інформацію. І якщо намагатися розвивати «дитину дощу» до цього віку зусиллями психологів, арт-терапевтів, логопедів, то з часом таку дитину можна адаптувати до соціального життя.

День поширення інформації про аутизм започаткували, щоб якнайбільше людей у світі знали про цей розлад. Блакитний колір і пазли є символами цього дня. З 2008 року по всьому світу проводиться Міжнародна акція «Light It Up Blue» («Засвіти блакитним світлом») . Тож традиційно, 2 квітня, у всіх країнах, і в Україні теж, проходять флешмоби та акції.

Метою флешмобу "Одягни блакитну стрічку", яка є символом Всесвітнього дня розповсюдження інформації про аутизм, є привернення уваги до цієї проблеми.

Суспільство має бути обізнаним у питаннях, з якими живуть багато людей, бо незнання породжує страх. Страх і нерозуміння — причина, через яку відгороджуються та відсторонюються.

Прес-служба міського голови.