Впроваджено нові інструменти протидії домашньому насиллю

впроваджено нові інструменти протидії домашньому насиллю. Зображення 1
Поточний рік став переломним у боротьбі з толерантністю до домашнього насилля. У січні набрав чинності Закон України "Про запобігання та протидію домашньому насильству", де особлива увага фокусується на дітях. Важливою нормою є розширення повноважень та посилення взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у даній сфері. Це є вагомим аргументом у діяльності координаційної ради з питань сімейної та гендерної політики, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми, яка діє при виконкомі Покровської міської ради.


Наразі фахівці управління праці, служби у справах дітей міськвиконкому, Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, закладів охорони здоров’я, сектору поліції з питань пробації спільно проводять зустрічі з педагогами та батьківськими громадами освітніх закладів міста, які є важливою ланкою у попередженні жорстокого поводження з дітьми у сімейному середовищі. Такі зустрічі вже відбулися у стінах Олександрівської НСШ та ліцею.
Опираючись на законодавчі зміни, батькам розповіли, що постраждалою від насильства в сім'ї вважається не лише дитина, стосовно якої вчинено ті, чи інші правопорушення, а й дитина, яка стала свідком такого насильства. Відтепер домашнє насильство визначається як фізичне, психологічне, сексуальне та економічне приниження,залякування, утиски з метою здійснення постійного контролю однієї людини над іншою.
Новий закон надає реальні механізми для захисту прав та інтересів потерпілих від насильства. Фахівці розповіли про індикатори, які допомагають визначити, чи мало місце насильство в сім'ї, та алгоритм дій у разі виявлення таких фактів. Наголос робився на тому, що домашнє насильство - це не внутрішньосімейна справа чи особливості родинного спілкування, а протиправні дії, яким немає виправдання. Про це не можна мовчати, особливо якщо від цього страждають діти, інтереси яких є пріоритетом.
Прес-служба міського голови.