“Вірні присязі”. Заклади Покрова вшановували учасників бойових дій на території інших держав

 

Учасників бойових дій на території інших держав в ці дні вшановували в закладах культури й освіти Покрова.

Центральна міська бібліотека разом з 10-класниками СЗШ № 4 провела годину мужності «В серці моєму чужа земля й чужа війна Афгана». Гостем заходу став Олександр Грінер – голова міської спілки воїнів-афганців. Живе спілкування, проникливі пісні, спогади про службу викликали щирі емоції в учасників зустрічі.

Учні та педагоги Навчально-виховного об'єднання згадували Сергія Костецького та усіх ветеранів афганської війни. 15 лютого на офіційній сторінці НВО у “Фейсбук” в онлайн-форматі відбувся 14 фестиваль військово-патріотичної пісні “Шкільний Перевал 2021”, ідейним натхненником якого став саме Сергій Костецький. Усі охочі можуть почути вірші та пісні, які виконують школярі, а також побачити фрагменти з виступами воїнів-афганців Покрова.

Афганістан став найбільш масовим та кривавим конфліктом, у якому брали участь військовослужбовці колишнього СРСР. Але далеко не єдиним. Єгипет, Сирія, В'єтнам, Ангола — список можна продовжувати дуже довго. Саме про ці оголошені та неоголошені війни, в яких гинули та отримували поранення наші солдати, говорили цього дня у міському краєзнавчому музеї ім. Миколи Занудька.

З нагоди особливої дати тут організували урок-зустріч учнів 9 класу СЗШ № 4 та учасника контингенту радянських військ на острові Куба у 1962-1963 роках Анатолія Іванова. Більше ніж півстоліття тому в рамках таємної операції “Анадир” його було перекинуто на іншу частину світу за тисячі кілометрів від рідного міста. Анатолій Васильович поділився унікальними спогадами про події, які увійшли в історію під назвою “Карибська криза”. В ті напружені роки, коли світ стояв на межі ядерної війни, простий хлопець з невеликого гірницького міста чесно виконував свій військовий обов'язок.

Також у музеї було підготовлено тематичну фотовиставку у якій були використані світлини з особистих альбомів воїнів-інтернаціоналістів нашого міста.

Відбулися уроки пам'яті та виховні години і у школах міста та старостинського округу. Дітям розповідали про наших земляків, які пройшли горнила “гарячих точок”.

Війна ніколи не може минути безслідно. Вона завжди залишає в серці спогади та біль втрат. Але в ці дні Покров знову і знову віддає шану нашим землякам, які в усі історичні періоди були й залишаються вірними військовому обов'язку, вірними присязі.

Прес-служба міського голови.