Відновлення доріг - працюємо системно

 

За останні п'ять років перезавантаження торкнулося усіх систем життєдіяльності міста. Помітні вони й у сфері благоустрою. Масштабними реконструкціями було охоплено близько двадцяти крупних об'єктів дорожньої інфраструктури.

 -  Хороша дорожня інфраструктура – це одна зі складових якості життя містян і те, що робить місто сучасним і комфортним. Тому реконструкції доріг – є і залишається пріоритетним напрямком роботи, - зазначає міський голова Олександр Шаповал.

Почали з серця міста - площі імені Сірка та вулиці Центральної. Пішохідна вулиця набула сучасного, привабливого вигляду, ставши функціональною, зручною для пішоходів та велосипедистів.

Вперше покровчани стали свідками комплексного підходу до організації  простору.  В рамках проекту реконструкції повністю змінилася стилістика вулиці. Замість старого зруйнованого асфальтового  покриття з'явилася тротуарна плитка, замінені інженерні комунікації та ретельно підібрані елементи благоустрою. Опори для  світлоточок, ліхтарі, лавочки, сміттєві урни й  навіть дошки для оголошень доповнили одне одного та  створили цілісний образ головної пішохідної вулиці міста.

Облаштували там і велосипедну доріжку, що давно набуло актуальності. Незважаючи на суто пішохідне призначення,  Центральна завжди  мала доволі інтенсивний велосипедний рух, що призводило до незручностей та  аварійних ситуацій. Після реконструкції, рух пішоходів та велосипедистів став впорядкованим та безпечним.

Паралельно такі ж самі перетворення відбувалися з площею Івана Сірка, прилеглим сквером і бульваром Шевченка, що є візитівкою міста  та продовженням вулиці Центральної. Роботи велися компактно, створюючи мінімальні незручності пішоходам.

Наступним етапом  стала реконструкція  дороги,  тротуарів та скверу  по вулиці Медичній. Проїжджа частина отримала нове, якісне дорожнє полотно.

Тротуари  обабіч дороги та пішохідні зони перед лікарняним містечком  уклали тротуарною плиткою.  Установили багато лавочок з урнами, адже  серед  пішоходів  Медичної  чимало людей, яким необхідний перепочинок.  Передбачили сходи та спуски з поручнями для маломобільних громадян до будинків, що стоять вздовж Медичної.

Вирівняли дорогу та замінили асфальтове покриття по вулиці Незалежності. Укладено плиткою тротуар. Реконструкція  повністю змінила вулицю, яка до цього часу була в критичному стані, незручною як для пішоходів, так і для водіїв.

Зразу два ключових  сполучення реконструювали у 2018 році – вулиця Чехова, з площею ремонту  20 тис. м2та  вулиця Лізи Чайкіної ( 16 тис. м2). У ході реконструкцій капітально відремонтовано  дорожнє покриття з системою зливової каналізації, укладенні плиткою тротуари, встановлено нові об’єкти транспортної інфраструктури – павільйони  та кармани для зупинки громадського  транспорту, знаки,обмежувачі руху. Як і скрізь по місту,  замінено  вуличне освітлення зі встановленням енергозберігаючих ламп.

По Лізи Чайкіної   уклали колектори ливневої каналізації  та 22 зливоприймальних колодязів. Також вузький відрізок Лізи Чайкіної  було на два метри розширено, а вздовж усієї  вулиці між проїжджою і пішохідними  частинами  установлено обмежувальні турнікети. Оскільки це вулиця, на яку виходить найбільша кількість освітніх закладів міста.

Не лише на реконструйованих, а на усіх вулицях було нанесено розмітку. Це стало подією, адже досі жодне міське дорожнє полотно не мало маркуванння. З’явилися осьові лінії, пішохідні переходи, паркування. Упорядкуванню дорожнього руху посприяло і встановлення необхідних дорожніх знаків, яких теж майже не було,  та «лежачих поліцейських» .

Системну роботу з відновлення дорожньої інфраструктури  продовжили на  вулиці Горького. Зруйнована за півстоліття дорога та деформовані корінням старих тополь тротуари залишилися у минулому. Одне з головних міських сполучень зараз радує алеєю екзотичних пісардій. Прикметним є і те, що під час реконструкцій  видаляються аварійні дерева. Ця робота не проводилася десятиліттями, що  стало проблемою. Розлога коренева система руйнувала тротуари і комунікації, а  старі крони несли  потенційну загрозою мешканцям. Про позитивні зміни в даному напрямку свідчить те, що  дерева після буревіїв та шквалів нині зазнають мінімальних ушкоджень. У Покрові не лише борються з аварійними деревами, а й масово висаджують дерева.

Вперше  за своє існування докорінних змін зазнала і вулиця Григорія Тикви – одна з головних і найдовших транспортних магістралей з високою інтенсивністю дорожнього руху.

Враховуючи навантаження,  реконструкцію дорожнього полотна здійснили з укладанням геосітки перед нанесенням фінального шару асфальта. Використання такого геосинтетичного матеріалу  є сучасною технологією, яка дозволяє збільшити експлуатаційний термін дорожнього полотна.

Поки на реконструкцію чекають решта вулиць, де скрізь є належне  освітлення, дорожні знаки,  розмітка і нові автобусні зупинки. Дорожня інфраструктура вигідно відрізняє Покров фактично від будь-якого міста області і не тільки. За останні п’ять років це стало тенденцією.

Прес - служба міського голови.