Відкрити серця сонячним дітям

Сьогодні день, який присвячений підтримці та приверненню уваги до проблем людей з синдромом Дауна. Цього дня у світі проходить флешмоб lots of socks - люди вдягають шкарпетки з різними кольорами та візерунками, щоб відчути, як це - бути не як усі та привертати увагу.

На підтримку вихованців з цією генетичною особливістю, різнокольорові шкарпетки одягли й у міському інклюзиво - ресурсному центрі, де пройшло відкрите корекційне заняття “Сонячні промінчики”.

Фахівці Інклюзивно-ресурсного центру разом з дітьми та їхніми батьками провели конкурс на кращу намальовану шкарпетку, а також корекційні ігри на розвиток сенсо-моторних навичок з елементами арт-терапії.

Зустріч батьків та дітей, фахівців центру, де надається широкий спектр відповідних корекційних послуг та заходів, дала можливість у вузькому колі поділитися досвідом і знаннями, підтримати один одного.

Фахівці нагадали що “сонячними” дітей називають за відкрите серце, безпосередність, через життя “без масок”, через свою вразливість, беззахисність, вміння зробити світ більш людянішим.

Сонячні хлопчики та дівчатка обдаровані не менше за інших. Багато хто має художній, музичний талан, артистичні здібності. Приклад тому - наша “сонячна” піаністка Ліза Халявченко, яка стала призером багатьох міжнародних конкурсів, а також досягла гарних результатів у художньому напрямку. Звичайно, все це стало можливим, завдяки великим зусиллям самої дівчинки, та колосальній підтримці з боку батьків та педагогів.

Ймовірність народження дитини з синдромом Дауна не залежить ні від раси, місця проживання, способу життя або соціального становища батьків.

За статистикою, з 800 — 1000 немовлят одна дитина народжується з цією генетичною патологією. Щороку в Україні на світ з’являється від 300 до 400 таких малюків.

Фахівці ІРЦ наголошують, якщо з раннього віку діти отримуватимуть відповідний медичний супровід, залучаються до інклюзивної освіти і занять спортом, відчувають любов та турботу батьків, адекватне ставлення оточуючих, вони здатні інтегруватися у суспільство.

Сьогоднішній день закликає поважати одне одного, пам'ятати, що кожна людина має право на повноцінне життя, право на любов та увагу.

Прес-служба міського голови.