Від кобзи - до сучасності

від  кобзи -  до  сучасності. Зображення 1

Саме так називався концерт учнів класу бандури в дитячій школі мистецтв, який відбувся 5 лютого цього року. Справжньою героїнею цього вечора стала бандура – український народний музичний інструмент, який сьогодні, на жаль. ми повинні відроджувати, а не насолоджуватися її розквітом у сучасному суспільстві.


Присутні у концертній залі школи батьки учнів і гості дізналися багато цікавого про співців нашої історії, нашої української слави – кобзарів і бандуристів - від часів Запорізької Січі до сьогодення. Виявляється, що всі гетьмани, починаючи від Богдана Хмельницького, вміли грати на кобзі-бандурі, а кобзарське мистецтво було відоме та високо цінувалось за кордоном, тому українські бандуристи часто входили до складу придворних музикантів іноземних королів та вельмож.
Сучасна бандура-це музичний інструмент, який пройшов довгий шлях розвитку та становлення. На сьогодні її технічні можливості дозволяють включати до репертуару не тільки твори фольклорного мистецтва, а й світову класику, інші музичні напрями.
Цікаву тематичну лінію концерту учні класу бандури та їх викладач Горб Наталія Олександрівна ілюстрували музичними творами: українськими народними та сучасними піснями в інструментальному та вокальному викладенні, класичними творами; лунало й ансамблеве виконання. Ведучими концерту були самі учні та їх викладач. Атмосферу української музичної культури доповнювали стиль оформлення сцени: рушники, вишивки, керамічні вироби, петриківка, а також національні костюми, в які були одягнені юні артисти.
Хочу зазначити, що клас бандури в нашому закладі був створений п*ять років тому, але навіть за цей короткий час є позитивні тенденції розвитку в напрямку популяризації народного інструменту та навчання наших дітей, не зважаючи на те, що сьогодні ми знаходимося у активному пошуку придбання бандур для навчання наших учнів.

А.Жуковська,
директор дитячої школи мистецтв