Відключати чи ні: поговоримо предметно

відключати чи ні: поговоримо предметно. Зображення 1
Літня спека знову примусила заговорити про діяльність міськводоканалу. Питання води постало в обговореннях громадських активістів та соціальних мереж із питанням доцільності хлорування, відмови від планових зупинок, завершившись риторичним: « Чекаємо Ізмаїла!?» Наскільки виправдані хвилювання і що ми п’ємо: поговоримо предметно.


Різні проблеми
Ситуація з Одещиною вкотре нагадала, що попереджувальні заходи ще ніхто не скасовував. Підтоплення Ізмаїла під час сильної зливи спровокувало потрапляння стічних вод до насосної станції, як наслідок, порушення санітарних норм з поширенням ротовірусної інфекції. Сьогодні за цим фактом порушено кримінальну справу, однак, офіційні джерела так і не пояснили, чому було проігноровано статтю 40 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення". Не було перевірено резервні резервуари, не забезпечено одразу підвезення води населенню, а здійснено це лише після випадків масового отруєння людей.
Пропустили ці факти і наші місцеві інформаційні джерела, без аргументовано проводячи паралелі між стихією у Ізмаїлі та відмовою від планових відключень водопостачання у Покрові.
Так варто, чи ні планово щомісячно зупиняти водоканал ?
Громадські активісти б’ють на сполох, при цьому не доводять своєї точки зору.
Мешканці міста навпаки, вбачають переваги у тому, що у 35-градусну спеку з крана ллється вода без зупинок та примусового хлорування. До того ж усі знають, що відключення тягне за собою дві доби побутових незручностей.
Спеціалісти водоканалу, говорячи на тему, яка останнім часом піднімається все частіше, аргументують свою думку нормативною базою, до якої взагалі не внесено такого поняття як планове регулярне хлорування мереж. Зауважують, що робилося це з огляду на проведення ремонтних робіт, які сьогодні здійснюються локально, мінімізуючи незручності містянам.
Підтвердив дане і заступник міського голови з комунальних питань Микола Гончаров, зазначивши, що Правила технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України не містять вимог щодо планових відключень з наступним хлоруванням більше двох разів на рік, передбачають лише хлорування резервуарів чистої води раз на рік.
Технологічний процес водоканалу вже включає безперервний цикл очистки та знезараження води з використанням хлору і коагулянту. Додаткова концентрація його у дні зупинок може лише зашкодити, не говорячи про ризик для здоров’я не інформованій про відключення частині населення. Такі висновки небезпідставні.
Аналізуючи минулі зупинки, з огляду на результати забору води до та після, фахівці дійшли висновку, що бактеріологічні показники після відключення погіршуються, спуск води лише сприяє розмноженню шкідливих мікроелементів, що свідчить про неефективність таких заходів.
Для більшості водоканалів країни те є очевидним. І Дніпропетровщини теж. У Дніпрі, Дніпродзержинську, Кривому Розі та інших містах вже давно відмовилися від подібної практики, яка, до того ж, тягне за собою значні втрати води.
Що ми п’ємо
Сьогодні незалежні експерти все гучніше заявляють про відмову від використання хлору при виробництві води, пропонуючи альтернативи. Спеціалісти водного господарства налаштовані не так категорично, віддаючи перевагу не експериментам, а випробуваним десятиліттями методам. Наголошують, що тільки хлорування захищає воду в процесі тривалого транспортування. Технологи й лаборанти водоканалу взагалі вважають боротьбу з хлоруванням, розмови щодо недоцільності відмови від зупинок - маніпуляцією населенням. Розповідають про технологічний цикл під час якого триває постійне щоденне хлорування, доводять, що зупиняти підприємство задля додаткового хлорування немає сенсу.
Щодня очищена вода рухається мережами до осель, вона має серйозний захист і не вбере в себе щось шкідливе. У процесі подачі відбувається складний механізм очищення шляхом коагуляції та відстоювання. Слідкують і за кольоровістю та мутністю, що напряму залежні від стану мереж, більшості з яких вже понад 50 років. За словами Миколи Гончарова, це питання є одним з пріоритетних для міської влади, розроблено комплекс заходів з поступової модернізації підприємства, його було піднято і тимчасовою контрольною комісією, висновки якої взято до уваги.
На сьогодні ж зоною безперервної уваги є питання безпеки, котре посилюється літньої пори. Завідуюча лабораторією міськводоканалу Світлана Бородіна зазначає, що процес перевірки води є цілодобовим. Згідно з Державними санітарними нормами та правилами, відповідно до гігієнічних вимог до питної води, вона піддається обов’язковому дослідженню на мікробіологічні, санітарно - хімічні, токсикологічні, паразитологічні показники, ентеровіруси. Причому частину аналізів здійснюють обласні фахівці. Її якість повністю відповідає нормам, за чим ведеться ретельний контроль.
Так, лише протягом травня та червня поточного року було виконано низку робіт з механічного очищення від мулу та осадів відстійників та камер реакції, миття споруд та хлорування.
Згідно технологічного регламенту підприємства виконується промивка фільтрів 1-2 рази на добу.
Після проведення поточних, планових ремонтів та вводу в експлуатацію водопроводів, на ділянках водопровідних мереж міста виконується промивка та дезінфекція.
Є заходи, виконання яких передбачає припинення водопостачання у місті. Це чищення, миття і хлорування резервуарів чистої води та промивка і дезінфекція мереж, заплановані вони у вересні.

У світлі останніх подій в Україні, з огляду на ситуацію, що склалася на Одещині, керівництвом міста прийнято рішення посилити нагляд. Так, за нормами СЕС, Покрову визначено точки відбору, де раз на місяць необхідно здійснювати забір води. У даний час ця робота проводиться двічі на тиждень. Індивідуально якість води можуть перевірити і самі мешканці міста, звернувшись до водоканалу.
Питання не виходить з розряду стратегічно важливих, розглядається і з позиції доцільності. Адже висновок проситься сам: є думки з приводу, а є технологія виробництва, підтверджена практикою.
Прес-служба міського голови.

відключати чи ні: поговоримо предметно. Зображення 2

         відключати чи ні: поговоримо предметно. Зображення 3