Відбулося засідання виконкому

 

Про моніторинг і оцінку забезпечення взаємодіїсуб’єктів

соціальної роботи у процесі боротьбиз туберкульозом та ВІЛ/СНІД йшла мова на черговому засіданні, що відбулося вчора у міськвиконкомі.

З даного питання доповідала начальник Центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді Ганна Зарубіна, яка  зазначила, що питання протидії туберкульозу, ВІЛ/СНІДу та надання допомоги людям, які живуть з ВІЛ, є зоною загальної уваги відповідних відділів виконкому, соціальних установ, медичних закладів, що об’єднують зусилля заради запобігання розповсюдження інфекцій, дієвої підтримки хворих. Робота має системний характер, хід її виконання розглядається на засіданнях координаційної ради при виконкомі.

Одним з головних кроків протидії розповсюдженню соціально-небезпечних хвороб є профілактичні огляди, що дозволяють здійснити комплекс лікувально-профілактичних заходів: лікування в амбулаторних умовах, наступний активний динамічний нагляд, стаціонарну допомогу,  санітарно- курортне лікування. Згідно з міською Програмою соціального захисту населення за рахунок міського бюджету хворі на туберкульоз щомісячно забезпечуються продуктовими наборами.

Велика увага приділяється питанням попередження поширення туберкульозу та ВІЛ/СНІД серед дітей та молоді. За участю медичних працівників, представників громадських організацій  постійно проводяться тренінги,  тижні здорового способу життя, організовуються  профілактичні заходи. Доповідач наголошувала, що результатом спільних зусиль є позитивна динаміка проходження населенням профілактичних оглядів, флюорографічних обстежень. Спільно з медичними установами розроблено алгоритм дій щодо упередження захворюваності на ВІЛ/СНІД, проводиться експерес-тестування, постійна робота з групою ризику тощо. Задля профілактики передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини, за рахунок місцевого бюджету, 4 новонароджених – 100%  забезпечені безкоштовними молочними сумішами для штучного вигодовування . Діти до 16 років, що перебувають на обліку, отримують щомісячну державну допомогу. Аналізуючи результати діяльності, Ганна Зарубіна підкреслила, що у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року спостерігається зниження показника захворюваності на ВІЛ – інфекцію на  8,2% , смертності серед ВІЛ-інфікованих  – на 42,2%, в т.ч. від СНІД – на 74,9%, від туберкульозу – вдвічі. Зазначила, що головним завданням є подальша консолідація спільних зусиль щодо профілактики та боротьби з розповсюдженням соціально-небезпечних хвороб.

Заслухавши це та інші питання черги денної , члени виконкому прийняли відповідні рішення.

Прес-служба міського голови.