Відбулося засідання міськвиконкому

Захист прав дітей і сімейно орієнтована політика залишаються одним з основних пріорітетів держави.

Забезпечення координації діяльності та контролю за виконанням структурними підрозділами з питань дітей, сім'ї законодавства України щодо реалізації державної політики у сфері, віднесеної до їхньої компетенції - стало головною темою засідання виконавчого комітету Покровської міської ради, що відбулося 26 лютого.

Заступник міського голови Наталія Бондаренко спочатку детально проаналізувала державну систему захисту прав дітей в цілому та правові засади, зупиняючись на причинах негативних явищ у сім’ях, коли страждають діти. За статистикою, в Україні із загальної кількості зареєстрованих дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, лише 1% не мають батьків, решта – це сироти при живих батьках.

Вирішувати усі питання, що стосуються захисту прав дітей, надавати якісні послуги щодо запобігання негативних явищ покликані органи державної влади та місцевого самоврядування.

Говорячи про реалізацію державної політики на місцевому рівні, Наталія Олександрівна назвала суб’єктів соціальної роботи з даного питання та їхні повноваження. До них належать управління праці та соціального захисту населення, управління освіти, заклади охорони здоров’я, служба у справах дітей, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділ молоді та спорту.

Відповідальність територіальної громади в питаннях реалізації інтересів дітей та сім’ї полягає у створенні умов для утвердження в суспільстві сімейних цінностей, відповідального батьківства та запобіганні соціального сирітства. Також своєчасне виявлення дітей, які залишилися без батьківського піклування, сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах. Серед завдань – надання сім’ям з дітьми якісних соціальних послуг в умовах об’єднаної територіальної громади та активний розвиток альтернативних форм догляду дітей.

Комунікація суб’єктів соціальної роботи з питань дітей та сім’ї Покровської територіальної громади забезпечується у форматі діяльності координаційних рад та комісій відповідного спрямування – комісії з захисту прав дитини; координаційної ради з питань сімейної та гендерної політики, попередження насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми; комісії з питань направлення на оздоровлення дітей, які потребують особливої уваги і підтримки та інші.

Заступник міського голови назвала завдання, які нині у Покрові на часі. Це створення патронатних родин, розширення бази потенційних усиновлювачів та опікунів, будівництво малого групового будиночку сімейного типу та створення Молодіжного центру.

Ухваливши рішення з даного питання, члени виконкому розглянули інші питання черги денної.

Прес-служба міського голови.