«Ваше життя – це наша історія, літопис великого подвигу!»

«ваше життя – це наша історія, літопис великого подвигу!». Зображення 1
Міський голова привітав ветеранів Великої Війни зі священною датою – Днем Перемоги.


Більшості солдат, які у далекому 45-му святкували виборений у запеклих боях мир, вже далеко за дев’яносто. Легендарному льотчику, а з минулого року – Почесному громадянину міста Павлу Тарасовичу Гурі, вже  95. З подвійним святом – Днем Перемоги й ювілейним днем народження, одного з останніх визволителів нашого міста, подарунками, квітами й словами безмежної вдячності від душі вітав міський голова.
Поважний вік і хвороби не дозволяють солдату неба приєднатися до міських урочистостей, але цього дня льотчик, якого називають другим Маресьєвим, одягнув свої ордени, кожен з яких – то історія вирішальних битв.

Капітан у відставці, колишній льотчик-винищувач 288-ї винищувальної авіації 17-ї повітряної армії, він вступив до лав армії у 1940 році. Випускник Чугуївського авіаційного училища, пройшов шлях від Сталінграда до Відня, брав участь у боях за Україну, Молдавію, Болгарію, Румунію, Югославію, Австрію. На його рахунку 2 збиті літаки противника, знищений аеростат спостереження. У серпні 1943 року, під час звільнення Донбасу, отримав тяжке поранення, втратив око, однак домігся повернення до дивізії. Став другим після Маресьєва льотчиком-інвалідом, хто не покинув бойового строю і до кінця війни літав у якості командира авіаланки зв’язку 288 винищувальної дивізії. Про поле повітряної битви Другої Світової говорив льотчик з міським головою.
А про підтримку піхоти розповідав Василь Іванович Мороз, воїн 261 запасного стрілецького полку, 61 стрілецької дивізії, який захищав рідні П’ятихатки у винищувальному батальйоні, а з 42-го ішов дорогами війни. Його шлях до Перемоги проліг через Румунію, Угорщину, завершився вже для водія мінометної бригади у Болгарії. Демобілізувався солдат у 1951 році, щоб розпочати мирне будівництво. Усе життя Павло Гура та Василь Мороз пропрацювали на виробництві, як і інші ветерани війни, що приймали поздоровлення від міського голови.
-Життєвий шлях ветеранів – це наша історія, це літопис Великої Війни, - підкреслив Олександр Шаповал, - Наш обов’язок берегти цю безцінну спадщину для наступних поколінь, які повинні знати, якої ціною виборювався мир, берегли надбання героїв Перемоги.
Прес-служба міського голови.

«ваше життя – це наша історія, літопис великого подвигу!». Зображення 2