Вакцинація від коронавірусу — на часі

Після теплих місяців затишшя, захворюваність на коронавірус почала рости. На минулий тиждень в Україні зафіксовано понад 36 тисяч нових підтверджених випадків COVID-19. У місті від коронавірусу наразі лікується понад 40 пацієнтів. Влітку ж захворюваність була в межах 5-7 осіб.

Як і прогнозувалося, ковід набув сезонного характеру. Значна частина населення вже отримала імунітет вакцинувашись або перехворівши. У Покрові двічі вакцинувалося   майже 16,5 тисяч осіб, майже чотири тисячі отримали першу бустерну дозу і  вже йдуть за другою.

Хоча новий омікрон викликає менш важкий перебіг та не такий загрозливий для життя як перші штами COVID-19, він залишається смертельно небезпечним для літніх людей та з хронічними захворюваннями . Для решти теж може мати несприятливі і довготривалі побічні наслідки, навіть якщо перехворіли легко чи безсимптомно,

На цьому наголошує головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Олена Саламаха, закликаючи містян вакцинуватися. Хто ще не пройшов базовий курс - необхідно убезпечити себе від важкого перебігу хвороби. У кого є всі три щеплення — може отримати бустерне щеплення. Згідно з оновленими МОЗом схемами вакцинації, передбачається і другий бустер.

- Через 5 місяців після первинного курсу всім людям від 18 років пропонується перше бустерне щеплення.

Друге бустерне щеплення важливо зробити дорослим з групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 через 4 місяці після першого. За бажанням його можуть отримати усі охочі дорослі. Як перший, так і другий бустер робиться вакциною CoronoVaс, - пояснює головний лікар, нагадуючи, що усі вакцини є в наявності.

У Центр первинної медико-санітарної допомоги створено належні умови для проведення безпечної вакцинації населення. Пункт щеплень обладнано відповідно до вимог інфекційного контролю, забезпечено необхідний температурний режим.

Перед щепленням треба  проконсультуватися з сімейним лікарем і записатися через систему HELSI. Під час вакцинації пацієнту необхідно мати при собі документ, що посвідчує особу. Дані вносяться в електронну систему охорони здоров'я.

Як терапевт, Олена Леонідівна нагадує, що ні щеплення, ні те, що людина перехворіла, не є стовідсотковою гарантією, що не відбудеться повторного інфікування. Та все ж сьогодні щеплення є найбільш ефективним захистом, котрий допомагає перенести захворювання в легкій формі без ускладнень.

Попередити завжди легше, ніж лікувати, особливо коли в країні війна і не можна допускати перенавантаження медичної системи.

Актуальності знову набувають дотримання фізичної дистанції, носіння масок, провітрювання приміщень, миття рук та своєчасне звернення за медичною допомогою, якщо з'явилися перші симптоми.

Прес-служба міського голови.