В Міністерстві у справах ветеранів України триває активна робота над розробкою законопроєкту «Про засади ветеранської політики в Україні»

Ключові Міністерства вперше об’єднали зусилля над роботою щодо єдиних підходів у ветеранській політиці: Міністерство у справах ветеранів України, Міністерство оборони України, Міністерство соціальної політики України, Міністерство охорони здоров'я України, Міністерство економіки України

????Відбулася зустріч на рівні заступників Міністерств, на якій обговорили напрямки подальшої співпраці, взаємодії та врегулювання повноважень між міністерствами.

????«Напрацювання дієвої системи реалізації ветеранської політики залежить від злагодженої роботи між усіма міністерствами. Якісний діалог є запорукою цього. Тому для нас надзвичайно важливою є сьогоднішня зустріч, де спільно ми можемо обговорити ключові проблеми та напрацювання. Адже саме зараз Мінветеранів працює над розробкою законопроекту «Про засади ветеранської політики в Україні», і даний документ повинен розроблятися в тісному діалозі та спільній роботі з усіма дотичними до цього міністерствами. Лише спільно ми створимо ті гарантії, на які заслуговують наші українські ветерани та ветеранки», – наголосили заступники Міністра у справах ветеранів України.

????За словами заступниці Міністра оборони України Наталії Калмикової Natalia Kalmykova, під час роботи над нормами законопроєкту має діяти принцип: жодних змін політики для ветеранів без самих ветеранів.

????«Сьогодні ми напрацювали базові принципи, на яких має засновуватися нова система, і досягли домовленостей між органами державної влади», – зазначила заступниця Міністра оборони.

????Заступниця Міністра соціальної політики України Дарія Марчак Darina Marchak наголосила, що чинне законодавство у сфері соціальної підтримки ветеранів не враховує потреб кожного окремого ветерана та його родини: «А більшість пільг є невідповідними сучасним умовам життя. Тому вкрай важливо розробити такі зміни до законодавства, які даватимуть можливість ветеранам та членам їхніх родин отримати потрібну саме їм підтримку, при цьому враховуючи вже діючі численні урядові програми, що довели свою ефективність».

????Заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна Tetyana Berezhna наголосила, що вже зараз її відомство залучає ветеранів та ветеранок до зайнятості та ринку праці у рамках низки проєктів -отримання грантів для створення бізнесу чи на розвиток, проходження курсів з навчання та інше.

????«Важливо, щоби всі ці можливості були системно відображені в новому цілісному законопроєкті про ветеранську політику, що зробить їх ще доступнішими для ветеранів та ветеранок», – наголосила заступниця Міністра економіки.

????Заступниця Міністра охорони здоров’я Марія Карчевич назвала три ключові параметри, над якими працює її відомство:

????«Це - якість, доступність та безоплатність медичної допомоги для українців. Вони відображені і в програмі медгарантій, яка вже покриває більшість затребуваних послуг для ветеранів. Звісно, плануємо і далі враховувати необхідні потреби ветеранів у різних напрямах і послугах медичної сфери. Однак, ними зможуть скористатися всі без винятку громадяни нашої країни».

????Міністерство у справах ветеранів України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни. Тому напрацювання дієвої законодавчої бази, а саме системного законопроекту «Про засади ветеранської політики в Україні» - має стати рушієм змін, які сьогодні потрібні нашим ветеранам та ветеранкам.

????Для Міністерства у справах ветеранів України важливо, щоб законопроект був напрацьований у найкоротший термін і у співпраці з ветеранськими організаціями. Далі буде.