Усе життя з рідним містом

усе життя з рідним містом. Зображення 1
Сьогодні свій 92-й день народження зустрічає Почесний громадянин міста, ветеран війни, засновник спортивного руху – Андрій Іванович Череп. Людину-легенду, яка стояла у витоків розбудови Покрова, з поважною датою привітав міський голова Олександр Шаповал.

 

Вчитель, наставник – постать в історії міста – це все Андрій Іванович Череп. Він народився у далекому 1925-му в родині хліборобів Шолохового. Пережив 33-й рік, 17-річним хлопцем пішов дорогами війни. Розвідник 81-ї гвардійської стрілецької дивізії, 233-го гвардійського стрілецького полку, 3-го стрілецького батальйону, брав безпосередню участь у боях за звільнення Угорщини та Чехословаччини, Ясно-Кишинівській, Дебреценській, Будапештській, Братиславській, Празькій операціях, історичній зустрічі з американо-англійськими військами. Їх залишилося лише двоє з 18 розвідників взводу, яким належало жити.
Андрій Череп повернувся додому зі служби лише у березні 1950 року і одразу пішов працювати інструктором фізичної культури школи ФЗО№60 рудника ім.Орджонікідзе. З цього почалася дорога вчителя і історія фізкультурного руху міста.

 

Він впровадив головні засади великої справи: масовість у розвиток фізкультури та спорту, створення спортивної бази, спортклубу та дитячо-юнацької спортивної школи. За сорок років безперервної діяльності Андрія Івановича було підготовлено понад 70 майстрів спорту, сотні кандидатів у майстри, тисячі спортсменів-розрядників з восьми видів спорту. Неперевершений спортивний оглядач, подарував читачам цикл публікацій з історії фізкультурного руху, що увійшли в книгу – "Футболу Орджонікідзе – 55", виступивши ініціатором створення постійнодіючої спортивної музейної експозиції .
Володар орденів Слави, Вітчизняної Війни I ступеня, "За мужність", 15 медалей, Відмінник фізичної культури і спорту СРСР, нагороджений грамотою Верховної Ради України "За втілення фізичної культури і спорту у побут трудящих, створення спортклубу та ДЮСШ, а також високу організаційну роботу з підготовки майстрів спорту високих досягнень", він завжди ішов дорогою служіння людям, віддаючи вміння, сили, знання краю, де народився, за який воював, котрий відбудовував і де назавжди пустив своє коріння.
- Спасибі за багаторічний труд - підкреслив Олександр Шаповал, поздоровляючи Андрія Івановича, - здоров’я Вам, щастя. Ви залишаєтесь для нас взірцем людяності, відданості своїй справі, своїй землі.
Прес-служба міського голови.