У пріоритеті – питання зайнятості населення

у пріоритеті – питання зайнятості населення. Зображення 1

25 листопада відбулося І пленарне засідання чергової 15 сесії Покровської міської ради 7 скликання.
Основним слухалося питання про стан виконання Програми зайнятості населення на період до 2017 року.
Доповідаючи, начальник управління праці та соціального захисту населення Тетяна Ігнатюк передусім зазначила, що в умовах складної ситуації на ринку праці у поточному році в місті досягнуто позитивних зрушень із основних напрямків діяльності: на 40,1% збільшилася кількість роботодавців, які співпрацювали з центром зайнятості, зросла кількість зареєстрованих вакансій на 163 одиниці та на 2,8% частка укомплектованих вакансій, збільшилася на 118 кількість осіб, котрі отримали роботу, а також на 23 - залучених до оплачуваних громадських та інших робіт тимчасового характеру, підвищився рівень працевлаштування після навчання до 95,9%, але залишаються й проблеми, які впливають на виконання основного завдання – прискорення працевлаштування осіб, котрі втратили роботу.


Зокрема це освітньо-кваліфікаційна диспропорція між потребами роботодавців та пропозиції робочої сили, невідповідність виконуваної роботи рівню оплати праці, тіньова зайнятість, зменшення трудового потенціалу через міграцію в пошуках більш високооплачуваної роботи. Подолання цих проблем знаходиться як у правовому полі, так і залежить від злагодженості усіх учасників виконання Програми зайнятості.
Далі Тетяна Марківна детально зупинилася на кроках виконання Програми та конкретних результатах та цифрах. Так, протягом січня – вересня на обліку в центрі зайнятості перебувало 1776 безробітних осіб, що дещо менше ринку минулого року. За вказаний період працевлаштовано1402 незайняті особи, з яких за направленням служби зайнятості – 794 чоловік. Чисельність зареєстрованих безробітних станом на 1 жовтня 2016 року становить 466 осіб, з них -273 жінки, чоловіків – 273. З числа молоді до 35 років – 174 особи, а тих, хто підпадає під п’ятивідсоткову квоту – 135.
У поточному році роботодавцями міста заявлено 1481 вакансія, що на 142 більше ніж у минулому році. Начальник управління праці та соціального захисту детально зупинилася на заходах, які впроваджуються у місті з метою розширення сфери застосування праці та стимулювання зацікавленості роботодавців у створенні нових робочих місць. Це і виявлення фактів нелегального використання робочої сили суб’єктами господарювання, компенсація роботодавцям фактичних витрат у розмірі єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне страхування, організація громадських робіт та інші заходи.
Не менш важливими напрямками Програми є підвищення професійного рівня та конкурентоспроможності економічно активного населення. Такі заходи дають можливість дещо скоригувати дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили, між освітніми послугами та попитом робочої сили. Навчанням за звітний період охоплено 203 особи, що майже на 10% більше ніж тогоріч. Працевлаштування після проходження професійного навчання становить 95,9%.
Також Програмою передбачено сприяння зайнятості громадян, котрі потребують соціального захисту і не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці. Шляхом реалізації даного напрямку є надання якісних індивідуальних та адресних соціальних послуг безробітним із числа осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні в працевлаштуванні. Станом на 1 жовтня на обліку перебувало 135 осіб цієї категорії, які теж отримували профорієнтаційні послуги.
Ще одним спрямуванням Програми зайнятості є професійна орієнтація учнівської молоді в загальноосвітніх навчальних закладах з метою свідомого вибору майбутньої професії, що є актуальною на ринку праці. У співпраці з управлінням освіти проводяться уроки професійного життя, ярмарки вакансій, дні відкритих дверей, професійні екскурсії, різні інтерактивні заходи та інше.
Доповнила доповідь Директор міського центру зайнятості Оксана Кравченко. Говорячи про позитивні зрушення і налагодження дієвої співпраця між УП та СЗН, органами місцевого самоврядування, правоохоронними органами, центром зайнятості, Управлінням пенсійного фонду, установами та організаціями міста, називалися напрямки, які потребують удосконалення. Це і збільшення рівня працевлаштування інвалідів, демобілізованих учасників АТО, спільно з роботодавцями забезпечення працевлаштування безробітних, які закінчили професійні курси навчання, активізація співпраці з підприємствами міста щодо організації громадських робіт за рахунок коштів підприємств, професійне навчання безробітних на замовлення роботодавців. Також потребує подальшого розширення профорієнтаційна робота з молоддю, підняття престижу робітничих професій та відродження школи наставників на виробництві з відповідною їх мотивацією.
Заслухавши інформацію про стан виконання Програми зайнятості населення на період до 2017 року, депутати підтримали запропонований проект рішення а також розглянули питання «у різному».
Прес-служба міського голови.