У пріоритеті дошкільна освіта

у пріоритеті дошкільна освіта. Зображення 1
Про тенденції розвитку та напрямки оновлення йшла мова на черговому засіданні виконкому міської ради.


Окреслюючи структуру дошкільної ланки, доповідач з основного питання, начальник управління освіти Галина Рубаха підкреслила, що головним завданням є забезпечення права кожної дитини на здобуття якісної дошкільної освіти.

В місті працює 7 дошкільних навчальних заклади, два дошкільні відділення НВК №1 та НВК №2, загалом у 85 вікових групах виховується 1437 дітей . Ще дві дошкільні групи для 35 дітей з підготовки до школи, функціонують на базі Олександрівської та Чортомлицької шкіл. Із семи дошкільних навчальних закладів: один дитсадок компенсуючого типу та п’ять – комбінованого. У 21 групі 290 вихованців різного віку з порушеннями зору, мови, опорно-рухового апарату, психологічного розвитку та з малими і затухаючими формами туберкульозу отримують необхідний обсяг освітніх, корекційних та лікувально-реабілітаційних послуг.

Для дітей з малими і затухаючими формами туберкульозу передбачено чотириразове харчування за рахунок коштів місцевого бюджету. Першочерговою є робота з соціального захисту дітей через своєчасне виявлення сімей, які потребують допомоги, та підготовки документів на безкоштовне харчування в дитсадку.
На сьогоднішній день освітяни міста опікуються долею 424-х дітей пільгових категорій, що складає 30% всіх вихованців. У полі постійної уваги охоплення дітей соціально-педагогічним патронатом. З метою популяризації обов'язкової дошкільної освіти, організовано роботу Консультативних центрів для батьків, Батьківських всеобучів за участю різних спеціалістів, Клубів молодих батьків .
Говорячи про це, начальник управління освіти детально зупинилася на питанні реалізації Державного стандарту дошкільної освіти та підвищенні якості освітніх послуг.
Так, інваріантна і варіативна складові Базового компонента дошкільної освіти виконуються за чинними комплексними програмами розвитку дитини дошкільного віку, відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України. Кожен із дошкільних закладів реалізує пріоритетне освітнє спрямування: художньо-естетичне, культурологічне, корекційно-відновлювальне, еколого-валеологічне, фізкультурно-оздоровче, шляхом організації інноваційної освітньої діяльності та поглибленої роботи з дітьми поза обов’язковими заняттями у гуртках на безоплатній основі.
Крім того заклади здійснюють дослідно-експериментальну діяльність на міському, обласному та Всеукраїнському рівнях щодо формування життєвої компетентності дошкільника в інтегрованому освітньому просторі.
Вихованням та навчанням підростаючого покоління займається 241 педагогічний працівник, з них 131 педагог (або 54,4%) має вищу педагогічну освіту.
Окремо Галина Рубаха проаналізувала відповідність матеріально-технічної бази потребам сьогодення з проведеними ремонтними роботами, укомплектуванням необхідним обладнанням. Зазначила, що в управлінні здійснюється систематичний моніторинг основних показників розвитку дошкільної освіти та рейтингове оцінювання діяльності дошкільних навчальних закладів за підсумками навчального року, зокрема, якість корекційно-відновлювальної роботи з дітьми, які мають порушення розвитку, у групах спеціального призначення.
Для забезпечення більш системного та сучасного погляду на напрямки оновлення дошкільної та загальної середньої освіти впроваджено проектний підхід до планування заходів у рамках міської цільової соціальної програми "Освіта м. Покров на 2017 рік".
Ще одним питанням, винесеним до розгляду членів виконкому, стали результати роботи архівного відділу міськвиконкому у 2015-2016 роках. Говорячи про основні завдання підрозділу, керуюча справами виконкому Ганна Відяєва повідомила, що у відділі знаходиться на зберіганні 104 фонди, 21649 одиниць справ зберігання за 1958-2015 рр., у тому числі 8371 одиниця справ постійного зберігання управлінської документації, 13278 одиниць справ з особового складу ліквідованих підприємств та юридичних осіб (суб’єктів підприємницької діяльності).
Лише за 2015-2016 роки до архівного відділу на постійне зберігання надійшло 2 нових фонди 333 одиниці справ. Було зазначено, що кількість одиниць зберігання фондів постійно збільшується в залежності від терміну зберігання документів в архівних підрозділах установ органів влади та місцевого самоврядування, які входять до списку джерел комплектування архіву.
Відповідно до вимог чинного законодавства, працює Експертна комісія з проведення експертизи цінності документів. У 2015-2016 році проведено 24 засідання Експертної комісії, всі справи, представлені на розгляд, направлені до експертно-перевірної комісії Державного архіву Дніпропетровської області і погоджені нею. Серед визначальних напрямків робота зі зверненнями громадян, методична і практична допомога в організації роботи архівних підрозділів установ, підприємств, організацій міста, для встановлення, відповідно до законодавчих норм, єдиного для всіх порядку роботи з документами від їх створення в діловодстві до передачі на постійне зберігання до міського державного архіву або архівних підрозділів установи.
На виконкомі було розглянуто ще ряд питань у різному за якими прийнято відповідні рішення.
Прес-служба міського голови.