У полі зору соціальні питання

у полі зору соціальні питання. Зображення 1
Про роботу міської комісії з питань прийняття рішення про здійснення соціальної роботи з сім’ями/особами, які опинились в складних життєвих обставинах, та координації дій між суб’єктами соціальної роботи, йшла мова на черговому засіданні виконкому міської ради.


З основного питання доповідала директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Альона Ковтун. Вона зазначила, що основна мета комісії - подолання сімейного неблагополуччя, створення умов для оптимального розвитку й виховання дітей, попередження соціального сирітства, здійснення координації дій між суб’єктами соціальної роботи та сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги. Задля ефективного впровадження поставлених завдань, забезпечення комплексного підходу у наданні соціальної допомоги, триває конструктивна співпраця спеціалістів.
Так, протягом 2015 року було проведено 8 засідань комісії, розглянуто 81 справу сімей/осіб, які опинились у складних життєвих обставинах. За результатами засідання 22 сім’ї, у яких виховується 44 дитини, було взято на облік, 12 сімей на соціальний супровід, зі 178 сім’ями, у яких виховується 326 дітей, роботу було завершено і знято з обліку.
За 2016 рік було проведено 10 засідань, розглянуто 91 справу. За результатами 43 сім’ї, у яких виховується 78 дітей, було взято на облік, 15 сімей/43 дитини - на соціальний супровід, з 20 сім’ями, у яких виховується 35 дітей, роботу було завершено і знято з обліку.
Як підкреслила доповідач, для надання своєчасної, адресної та кваліфікованої підтримки протягом 2016 року було здійснено 548 відвідувань сімей, з них – 38 з метою перевірки цільового використання державних коштів при народженні дитини.

Згідно аналізу діяльності центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, у 2016 році 18 сімей, які опинились у складних життєвих обставинах оформили державні виплати та пільги згідно чинного законодавства, 15 родин отримали матеріальну допомогу, 108 дітей рішеннями виконкому звільнені від оплати за харчування у навчальних закладах міста. Протягом літньої оздоровчої кампанії за рахунок місцевого бюджету оздоровилися 44 дитини у пришкільних таборах, 23 - у оздоровчих таборах при дошкільних навчальних закладах. 16 дітей за пільговими путівками відпочивали та оздоровилися у санаторіях та заміських таборах. Десяти членам сімей, які опинились у складних життєвих обставинах надано допомогу у працевлаштуванні, 23 сім’ї отримали гуманітарну допомогу.
На сьогодні на обліку ЦСССДМ перебуває 71 сім’я, в якій виховується 151 дитина. У подальших планах центру відновити проведення навчання батьків за програмою «Батьківство в радість», яке надає можливість оволодіти навичками догляду та виховання дітей, будуванні сімейних відносин та збереження позитивного мікроклімату у родині.
На засіданні розглядалося ще ряд важливих питань, серед яких про призначення опікунства, звільнення пільгової категорії дітей від оплати за харчування, з усіх прийнято відповідні рішення.
Прес-служба міського голови.