У ПОКРОВІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ В’ЯЗНІВ НАЦИСТСЬКИХ КОНЦТАБОРІВ

Сьогодні покровчани разом з усією світовою спільнотою згадують події Другої світової, котрі є однією з найбільших катастроф 20 сторіччя – трагедію нацистських катівень. Саме 11 квітня 1945 року в’язні Бухенвальду підняли інтернаціональне повстання, цей день увійшов в історію символом мужності, нескореності, незламної людської гідності.

Під час війни на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За різними оцінками через «фабрики смерті» пройшло до 20 мільйонів людей з 30 країн світу, з яких загинуло більше 11 мільйонів.

Один з військово-польових концентраційних таборів діяв і на території нашого міста, у селищі Рудник. Понад дві тисячі закатованих полонених, серед яких і мирні мешканці, поховані у братській могилі селища Олександрівка. Сьогодні представники влади, містяни вшанували пам'ять загиблих, всіх, хто пройшов пеклом концтаборів.

З 1520 наших земляків, примусово вивезених до Німеччини, додому повернулося лише 760.

Спогади очевидців, людей, які пережили жах катівень, зберігаються у міському народному історико-краєзнавчому музеї ім.М.Занудька, постійнодіючій експозиції.

Скорботній даті присвятили онлайн-заходи мистецькі заклади культури та осередки освіти.

Прес-служба міського голови.