У Покрові проблему безпритульних собак вирішують за програмою ВСВП

 

ВСВП це - відлов – стерилізація – вакцинація – повернення на місце відлову. Саме за такою схемою працює ця система, коли тварина проходить певний цикл і повертається у звичне середовище.

Програма ВСВП – практика більшості міст, де питання безпритульних тварин намагаються вирішувати максимально гуманними засобами і відповідно до чинного законодавства, Закону України «Про тваринний світ». Абревіатура розкриває усі етапи – від відлову, до випуску собак з чипами у вусі. Місто розпочало працювати за цією схемою ще минулоріч, продовжило і у 2020 році.

Спільно зі спеціалістами Нікопольської дільниці безпритульних тварин КП « Міські автомобільні дороги 1», з якими укладено договір, працівники «Добробуту» проводять роботу з відлову та стерилізації собак. Тільки за минулий тиждень було відловлено 12 собак, до цього шість.

Сьогодні собак повертали «додому» і ми змогли не лише побачити, як це відбувається, а й поспілкуватися з начальником дільниці безпритульних тварин Ольгою Гардт та її колегою Олександром Дунаєнком. Їх ще називають волонтерами, бо допомога тваринам – то вже життєва філософія.

У їхній роботі безліч нюансів, які слід враховувати при відлові собак. Одні тварини одразу ідуть на контакт, інші проявляють агресію. Тут вже не діють приманки, не обходиться без «летючого» шприцу зі снодійним. Тварин переправляють до притулку, де після кількох днів нагляду – карантину, їх стерилізує ветлікар. Вже через тиждень, за умови відсутності ускладнень, привиту від сказу собаку повертають.

Ольга наголошує: ВСВП оптимальне рішення наболілої проблеми, бо зменшує популяцію тварин і агресію собак.

На думку фахівців, важливо, щоб це розуміли мешканці, які часто перешкоджають відлову. Треба бути пильними і господарям, які відпускають своїх улюбленців без нашийників та медальйонів, коли неможливо з’ясувати, господарська собака чи безпритульна. Ті ж покровчани, хто вже стикнувся з ВСВП, говорять про позитивні сторони. Так, Ольга Астаф’єва розповідає про швидке реагування служб, які стерилізували безпритульну собаку, що тримала у напрузі жителів Пляжної. Люди вже знають, що тварин везуть не на забій.

Це один з головних факторів, про які говорять працівники служб, а ще вони мріють, що ці собаки знайдуть свій дім, що тварин не будуть викидати на вулицю, що в них з’являться  дбайливі та відповідальні  господарі.

Прес-служба міського голови.