У міському музеї відзначали свято Калити

 

Заклад відтворив споконвічні Андріївські вечорниці з піснями, жартами, гаданням, виготовленням вареників, разом з містянами ожививши новорічно-різдвяні звичаї.

Це вже стало традицією, розпочинати цикл найулюбленіших свят Андріївськими вечорницями у міському народному історико-краєзнавчому музеї. Як і минулого року, заклад вирішив відтворити свято, запропонувавши містянам стати головними діючими особами.

- Це надзвичайно цікава форма, яка переносить нас у минуле. Коли відчуваєш незримий зв’язок з пращурами, бо піднімаєш знову величну обрядову спадщину, - зазначає начальник відділу культури Тетяна Сударєва.

До творчої співпраці музейники запросили учнів дев’ятої школи Дарину Капусту, Ірину Коцур, Єву Вершиніну, ЄвгенаТокаря, Олега Кандаурова, Вячеслава Ждана та ветеранів. Підготували декілька варіацій, адаптувавши вечорниці до сприйняття наймолодших покровчан та молоді. Вечірню Калиту, як годиться, готували під спів старшого покоління та звуки бандури, у виконанні учениці Школи мистецтв Варвари Сізової. Дівчата гадали на судженого та слухали спогади, як проводили вечорниці наприкінці 40-х та початку 50-х. У забавах, співах, з жартами відтворювали ігри та обряд кусання Калити — на щастя і долю.

Лише з добрими помислами “ліпили” вареники побажань, - зі щирістю й добротою.

- Я вже другий рік беру участь у цьому святі, - говорить Галина Корнійчук, - кожного разу чекаю з нетерпінням, бо поринаєш у молодість. Приємно, що разом з нами вечорниці зустрічає молодь, яка з цікавістю вивчає традиції.

Не приховували своїх вражень і старшокласники дев’ятої школи, більшість з яких теж не вперше проводить День Андрія у музеї. За їхніми словами, свято сприймається по-іншому, коли стаєш не спостерігачем , а учасником дійства. Воно захоплює та вражає, спонукаючи більш глибоко вивчати свою історію та традиції.

Що це головна мета, запевняють музейники, Тетяна Подольчак та Людмила Карандєй:

- Ми запрошуємо людей різних поколінь, аби показати, що наші традиції то безцінне джерело, яке збагачує та поєднує. Молодь з цікавістю слухає наших ветеранів, а ті надихаються поряд з юнню. Цим живе наш музей — традиціями, спадковістю і пам’яттю.

Прес-служба міського голови.