Територіальний центр. На відстані, але разом

До умов карантину у місті адаптовано роботу багатьох служб та закладів.

З посиленою турботою ставляться до своїх підопічних працівники територіального центру і надають підтримку усім, хто звертається до них на гарячу лінію.

За словами директора територіального центру Наталії Даниленко, від  початку карантину на гарячі номери  установи 0687764203, 0975441266, 0964851521, 0957869603 звернулося  139 громадян, які належать до вразливих категорій населення. Люди отримали близько 300 послуг, починаючи від доставки продуктів харчування та ліків, оплати комунальних послуг до прання.

У місті активізовано роботу з виявлення одиноко проживаючих  громадян похилого віку та осіб з інвалідністю. Протягом цього періоду за онлайн-заявами на обслуговування територіального центру взято ще дев’ять літніх самотніх людей. Обслуговування підопічних вдома здійснюється з дотримання усіх карантинних вимог та з використанням засобів індивідуального захисту.

Налагоджена постійна комунікація з 77 підопічними відділення денного перебування, в дистанційному режимі надає освітні послуги Університет ІІІ віку.

На факультеті народознавства за участі підопічних, соціальних працівників та волонтерів  наразі готується психолого-педагогічний проект «Весна». Це буде альбом, до якого увійдуть веснянки, стародавні пісні та інший фольклор  про прекрасну пору року, які з дитинства пам’ятають підопічні, а також написані ними тематичні вірші  та навіть фотографії,  зроблені з вікон свого дому.

На гуртку інформаційних технологій продовжують удосконалювати різні види зв’язку, адже усі комунікації відбуваються не лише телефоном, а й через скайп, електронну пошту та соціальні мережі.

Підопічні успішно освоїли голосові повідомлення, таким чином навіть взяли участь в онлайн-читаннях з нагоди ювілею Ліни Костенко.

Факультет «Психологічні аспекти здорового довголіття» нині зосереджений  для надання психологічної підтримки підопічних.  В умовах  певних обмежень літні люди потребують додаткового спілкування.

Засилля негативної, часом неправдивої інформації про коронавірус у них викликає тривожність, панічні стани. Фахівці терцентру намагаються розрадити стареньких, знижуючи градус психологічної напруги.

Активна діяльність триває на факультеті «Технологія ведення домашнього господарства». Досвідчені господині продовжують вишивати, малювати, виготовляти сувеніри, готувати нові страви, пекти смаколики. До Великодня не лише обмінювалися рецептами пасок, а й потім ділилися  кулінарними досягненнями у мережах. З початком карантину рукодільниці потурбувалися про те, аби у соціальних працівників були додаткові багаторазові маски, дбайливо виготовлені їхніми руками.

Життя підопічних територіального центру, звичайно, змінилося, проте залишається таким же насиченим і цікавим.

Прес-служба міського голови.