Ситуація навколо міськводоканалу – не з простих

ситуація навколо міськводоканалу – не з простих. Зображення 1

Якщо відкинути емоції і реально оцінити стан підприємства, то стає очевидним, наскільки важко сьогодні підтримувати безперебійну роботу складного комплексу інженерних мереж і не дозволити міськводоканалу потонути у мільйонних боргах, накопичених за останні роки.

За підсумком 2015 року, балансова комісія назвала суму збитку  у 6 мільйонів 50 тисяч – це реальний фінансовий результат діяльності підприємства. Лише за минулий рік у 3,6 разів збільшилася заборгованість по ЄСВ (єдиний соціальний внесок), у тому числі 242 тисячі грн. податку на прибуток фізичних осіб, утриманий із зарплати працівників, але не перерахований до бюджету). Це лише за рік, а така тенденція триває давно. Недоліки управлінських рішень  у поєднанні із зовнішніми чинниками, такими як інфляційні процеси, мінливі економічні умови , недосконалість законодавчої та нормативної бази, перетворили стратегічне підприємство на пам’ятник безгосподарності.

Коли встановлення тарифів належало до компетенції  місцевої влади, через загравання з електоратом, вони своєчасно не переглядалися. Так, тариф прийнятий у 2011 році був рентабельний лише протягом наступного року, а вже через рік збиток становив понад мільйон гривень. Навіть тариф, уже затверджений Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послу, у вересні минулого року, не оприлюднювали, залишивши  непопулярний крок наступникам.

Таким чином накопичувалася негативна рентабельність яка вимивала обігові кошти, нарощуючи борги кредиторам, супутньо до яких зростала  заборгованість за впровадженнями, відкритими юстицією, та за виконавчий збір. Така ж ситуація із податками, які тягнуть за собою штрафні санкції.  Підприємство боргувало за паливно-мастильні та інші  матеріали, необхідні для ремонтів та здійснення господарської діяльності, були проблеми з розрахунками за енергоносії та заробітну плату. З 2012 року фонд заробітної плати підприємства зріс лише на 10%,  при тому, що офіційна мінімальна заробітна плата  збільшилася на 46,4 %.  На зарплаті економили, а от про інші аспекти господарської діяльності цього не скажеш. У своєму звіті Тимчасова контрольна комісія, яка працювала на підприємстві у квітні, зафіксувала систематичні порушення у сфері бухгалтерського обліку. Серед них співпраця із підприємцями – фізособами, які не є платниками ПДВ, внаслідок чого при кожній покупці міськводоканал втрачав податковий кредит. Вцілому облікову політику названо «алогічною і непрозорою». На 1січня 2016 року кредиторська заборгованість складала майже 11 мільйонів гривень, а дебіторська близько 14,5 мільйонів. Звичайно, при такій ситуації, мова не йде про якусь модернізацію, розвиток підприємства. А між тим, стан більшості водопровідних мереж, каналізації, інженерних об’єктів  - ровесники підприємству, якому цьогоріч виповнилося - 45.  Зношеність мереж, застаріле енергоємне обладнання, технічні рішення, які приймалися ще на початку минулого століття – це той гордіїв вузол, який унеможливлює нормальне функціонування підприємства, негативно впливає на затратність виробництва та на розмір тарифів. Саме тому сьогоднішня антикризова стратегія міського голови направлена на енергозбереження. Не секрет, що у структурі собівартості водопостачання третина – це електроенергія. Навіть  вживши лише організаційні заходи з наведення порядку у використанні енергоресурсів, дали свої плоди. На 40% , у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, вдалося знизити споживання електроенергії по міськводоканалу. Такий результат дав перегляд режиму роботи першого підйому, зміна, без витрат на нове обладнання, конфігурації насосної групи, їх потужності і системи обліку вжитої електроенергії.

Позитивний результат повинна дати реконструкція каналізаційної системи міста. Проект уже пройшов експертизу,  це дозволить скоротити витрати електроенергії на перекачування каналізаційних стоків на 50%, а подальша реконструкція очисних споруд ще на 45%. Готова проектно-кошторисна документація на переобладнання каналізаційної системи 36-го мікрорайону. Тож проблема, яка роками дошкуляла мешканцям затопленнями підвалів на стадії вирішення. Також Олександру Шаповалу вдалося знайти вагомі аргументи для обласних депутатів, у результаті чого,  на обласній сесії для реконструкції фільтрів місту було виділено понад мільйон гривень, що дозволить покращити якість питної води. Оптимізація виробничого процесу, облік електроенергії, реалізації води та інші антикризові заходи можуть значно оздоровити ситуацію на підприємстві. До середини травня вдалося зменшити суму заборгованості підприємства до майже 5 мільйонів гривень. Але це все одно величезні борги, які дісталися у спадок, і значно утруднюють вихід підприємства із кризового стану. Проте курс обрано правильно, очевидне бажання змінити ситуацію на краще. А значить – усе вийде.

Прес-служба міського голови.