Сьогодні в Україні - День кримськотатарського прапора

Він втілення ідентичності народу, символ честі, гідності, тривалої боротьби кримських татар за свою свободу.

Прапор кримських татар — це полотно небесного кольору, у лівому верхньому куті із золотим знаком влади — тагмою.

Вперше кримськотатарський прапор був прийнятий у 1917 році, а поновлений у 1991 році.

Десятиліттями народ був змушений жити під чужою символікою, пройти Другу світову війну та депортацію, щоб знову підняти свій прапор в незалежній Україні.

З окупацією росією Криму прапор кримськотатарського народу для всього світу стала символом їхньої нескореності та мужності. У 2014 році нащадки радянських поневолювачів розпочали новий етап війни за право панувати над іншими народами. Репресії, викрадення, катування, вбивства, засудження за надуманими приводами — реальність, з якою живуть кримські татари. 24 лютого 2022 року рф продовжила свій злочинний шлях — здійснила повномасштабне вторгнення на територію України.

Жовта тагма на блакитному тлі єднають прапори корінного народу Криму з українським синьо-жовтим стягом, так само, як нерозривно поєднаними є історії наших народів — і в радості, і в біді.

Спільна Батьківщина, спільна мета — повернення тимчасово анексованого ворогом Криму — ще більш зближують українців та кримських татар.

З нагоди цієї дати в закладах культури та освіти проходять інформаційні онлайн заходи.

Сьогодні ми разом з корінним народом підіймаємо кримськотатарський прапор як один з символів боротьби за деокупацію Криму. Віримо, що правда та справедливість переможе, а на звільненому півострові знову майорітимуть український та кримськотатарський стяги.

Прес-служба міського голови.