Сьогодні Україна з усім світом відзначає Міжнародний день голокосту ромів

Ця дата — данина пам'яті тим, хто загинув від геноциду в роки Другої світової війни.

Саме у цей день, 80 років тому, гітлерівський режим вчинив страшний злочин проти людства – в газових камерах табору смерті Аушвіц-Біркенау було живцем спалено понад три тисячі безневинних чоловіків, жінок, дітей. Єдиною їхньою «провиною» була належність до ромської національності.

Коли нацисти окупували Україну, вони, як і в Європі до цього, почали переслідувати ромів незалежно від їхньої соціалізації. Тут більшість ромів загинули не в концтаборах чи газових камерах, а від куль. Задокументовано, що в окремих випадках нацисти, збираючи ромів для розстрілу, маскували свої справжні наміри інформацією про переселення. Наприклад, в 1942 році ромам Чернігівщини повідомили, що їх переселятимуть до Сербії. Натомість – розстріляли. Всього відомо про понад 140 випадків масових вбивств в окупованій нацистами частині України.

Ромів, як і євреїв, нацисти мали на меті знищити фізично. Проте тривалий час, навіть після поразки Гітлера та засудження нацизму, в Західній спільноті геноцид ромів з різних причин залишався поза увагою. Тим паче поза увагою він залишався в Україні, яка лише з незалежністю поступово почала відновлювати не викривлену радянською пропагандою пам’ять про події Другої світової війни.

Одним із місць пам’яті трагедії ромів є Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр». Щороку там відбуваються церемонії вшанування пам’яті жертв біля пам’ятника «Ромська Кибитка». Його встановлено на місці розстрілу 10 тисяч мирних ромів.

Про Голокост ромів на території України в роки Другої світової війни можна більше дізнатися на сторінці Українського центру вивчення історії Голокосту. Там зібрані інтерв'ю – усні свідчення ромів, які пережили геноцид у 1941-1944 роках.Про пам'ятну дату згадували сьогодні в онлайн-заходах заклади культури та освіти Покрова.

Прес-служба міського голови.