Шановні громадяни!

З 1 липня 2015 року набирає чинності Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України  від 04.06.2015 року № 389 у зв’язку з прийняттям Закону України від 28 грудня 2014 р. № 76-VIII “Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України”.

Цей Порядок визначає механізм реалізації права на отримання пільг з оплати послуг за користування житлом (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів), паливом, скрапленим газом, телефоном, а також послуг із встановлення квартирних телефонів (далі — пільги) залежно від середньомісячного сукупного доходу сім’ї осіб, які мають право на пільги згідно із законодавчими актами.

Дія цього Порядку поширюється на осіб наступних пільгових категорій:

- учасники війни;

- член сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни;

- особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;

- особи з особливими трудовими заслугами;

- вдова (вдівець) особи з особливими трудовими заслугами;

-опікуни (на час опікунства) дітей померлих громадян ЧАЕС 3 категорії;

- особа (ЧАЄС) 3 категорії;

- дружина (ЧАЄС) померлого громадянина 3 категорії;

- жертви нацистських переслідувань;

- міліціонер на пенсії;

- працівник кримінально-виконавчої системи на пенсії;

- діти війни;

- батьки та члени сімей осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які загинули (померли) або пропали безвісті;

- особи, звільнені із служби цивільного захисту за віком, через хворобу або за вислугою років, та які стали інвалідами;

- багатодітні сім’ї;

- прийомні сім’ї;

- будинок сімейного типу;

- сім’ї опікуна (піклувальника), в сім’ях яких більше року проживає 3 та більше дітей.

У разі коли середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, яка на даний час становить 1710 грн., пільговик має право на отримання пільг протягом шести місяців з місяця визначення відповідного права.

До сукупного доходу сім’ї пільговика включаються нараховані:

  1. Пенсія;
  2. Заробітна плата;
  3. Грошове утримання;
  4. Стипендія;
  5. Соціальна допомога (крім допомоги, яка здійснюється одноразово);
  6. Доходи від підприємницької діяльності.

Для працездатних осіб, у яких відсутні доходи (крім осіб, які навчаються на денній формі навчання та осіб, призваних на строкову військову службу) до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на відповідний місяць, який на даний час складає 1218 грн.

Для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на відповідний місяць; другої групи - дохід на рівні двох прожиткових мінімумів; третьої групи - дохід на рівні трьох прожиткових мінімумів.

До членів сім’ї пільговика (у разі надання пільг по сукупному доходу сім’ї) належать наступні особи:

-       дружина (чоловік);

-       їх неповнолітні діти (до 18 років);

-       неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами І та ІІ групи або інвалідами І групи;

-       непрацездатні батьки;

-       особа, яка перебуває під опікою або піклуванням пільговика та проживає разом з ним.

      Визначення права на пільги буде здійснюватись без звернення пільговиків.

Про необхідність надання додаткових документів про доходи та про відсутність права на пільги громадяни будуть повідомлені.

      При отриманні повідомлення про необхідність надання додаткових документів для визначення права на пільги, пільговики подають до управління праці та СЗН декларацію про доходи сім’ї пільговика (заповнюється в управлінні праці та СЗН) , а також довідки свої та членів сім’ї (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги) за шість місяців, що передують місяцю звернення, або документи, що підтверджують відсутність доходів за такий період.

Після закінчення шести місяців управління праці та соціального захисту населення визначає право пільговика на отримання пільг на наступний період.

                      

У разі зменшення доходу сім’ї пільговик має право звернутися до управління праці та соціального захисту населення для визначення права на отримання пільг з місяця звернення.

Надання пільг припиняється якщо:

-       пільговиком приховано або навмисно подано недостовірні дані про доходи будь-кого із членів сім’ї пільговика, що вплинуло на визначення права на пільги, — з місяця, в якому виявлено порушення; 

-       за заявою пільговика — з місяця, що настає за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою.

Сума пільги, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання пільговиком документів з недостовірними відомостями, повертається ним на вимогу управління праці та  соціального захисту населення. У разі коли пільговик добровільно не повернув надміру перераховану (виплачену) суму пільги, питання про її стягнення вирішується у судовому порядку.

УВАГА!

Пільговикам, які не зазначені у даному Порядку, надання пільг здійснюється без змін.

Особи пільгових категорій, які підпадають під дію зазначеного Порядку, та які крім пенсії та соціальної допомоги, мають ще будь-які доходи, можуть звертатись до управління щодо попереднього запису на прийом для визначення права на отримання пільг з 13 липня 2015 року.

Додаткову інформацію щодо порушеного питання та для попереднього запису на прийом документів можна отримати за адресою:

вул. Горького,5 каб. № 6 або за телефоном 6-67-33

З повагою

начальник управління                                                                            Т.М. Ігнатюк