Сесія міської ради: виконання Програми соціального захисту

сесія міської ради: виконання програми соціального захисту. Зображення 1
24 листопада відбулося чергове пленарне засідання 27 сесії Покровської міської ради сьомого скликання. Міський голова Олександр Шаповал запропонував до розгляду 21 питання, основним з яких було про стан виконання Міської комплексної програми соціального захисту населення на 2016-2018 роки.

 


В якості організаційного питання, згідно регламенту, на сесійному засіданні було оголошено про вихід із фракції "Опозиційний блок" депутатів міської ради – Валентини Міненко, Інни Смірнової, Владислава Шаповала. На адресу міської ради надійшли заяви від депутатів щодо рішення виходу з вказаної депутатської фракції.
Далі депутати, заслухавши аналітичну довідку з основного питання, визнали роботу міських служб, підприємств та установ щодо реалізації у місті програми соціального захисту такою, що відповідає пріоритетним напрямкам соціальної політики держави.
Заступник міського голови Наталія Бондаренко зазначила, що на її реалізацію у поточному році з різних джерел використано 112 804, 61 тис. гривень.
Від часу прийняття програми чотири рази рішеннями сесії до неї було внесено зміни, що стосувалися додаткових соціальних гарантій захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, ветеранів праці, учасників АТО та членів сімей загиблих учасників АТО, пільгового перевезення залізничним транспортом.
На сьогодні до єдиного банку даних пільговиків внесено 25974 осіб, що складає 61,4% від загальної чисельності населення міста. До переліку належать інваліди війни, учасники бойових дій, учасники війни (тиловики), діти війни, жертви політичних репресій та члени їх сімей, колишні в’язні фашистських таборів, ветерани праці, інваліди загального захворювання, громадяни, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, багатодітні сім’ї, діти з багатодітних сімей, отримувачі пільг, житлових субсидій, державних соціальних допомог, особи, переміщені із зони АТО та АР Крим, громадяни, які повернулися з місць позбавлення волі та особи без постійного місця проживання. Крім того, у місті обліковуються сім’ї, що опинилися у складних життєвих обставинах, діти-сироти та діти, що знаходяться під опікою, діти з будинків сімейного типу.
Говорячи про адресність допомог, Наталія Бондаренко зазначила, що вона ґрунтується на підставі обстежень матеріально-побутових умов проживання з метою визначення їх першочергових потреб. Так, враховуючи результати обстежень та на підставі поданих заяв, понад півтори тисячі мешканців Покрова отримали матеріальну допомогу на загальну суму понад 8 млн. грн. за рахунок міського бюджету.
Другий розділ програми регламентує соціальний захист пільгових категорій населення. Задля оперативного реагування щодо змін життєвого рівня інвалідів ІІ Світової війни, учасників бойових дій та учасників антитерористичної операції, надання їм своєчасної допомоги з питань соціального захисту, проведено стовідсотково обстеження матеріально-побутових умов проживання та складено соціальні паспорти усіх інвалідів та учасників бойових дій ІІ Світової війни. Заповнено індивідуальні картки усіх учасників АТО. Через територіальний центр понад три тисячі чоловік отримали продовольчі та продуктові товари, передусім, учасники АТО, ветерани Афганістану, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, внутрішньо-переміщені особи, громадяни, що опинилися у складних життєвих обставинах, громадяни та діти з групою інвалідності, пенсіонери та інші.
Майже 16 тисяч мешканців нашого міста мають змогу користуватися пільговим проїздом на 5 автобусних маршрутах. На компенсацію за пільговий проїзд автоперевізникам передбачено майже 700 тисяч гривень із міського бюджету.
Наступний розділ програми передбачає заходи щодо поліпшення соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями, яких у Покрові обліковується понад 2 тисячі чоловік. Із них 180 – належать до маломобільних груп з вадами зору і слуху, 49 – пересуваються на інвалідних візочках. Для них важливе значення має питання архітектурної доступності. Наразі облаштовуються об’єкти дорожньої інфраструктури, нанесено дорожню розмітку, створено 12 безкоштовних паркувальних місць. Рекунструйовано 35 пішохідних переходів, облаштовано 45 вузлів примикання. Біля кожного об’єкту торгівлі планується пандус, проте на сьогодні не всіма об’єктами підприємницької діяльності виконані дані умови.
Забезпечено системний підхід до виконання заходів щодо розвитку 129 дітей з інвалідністю. Особлива увага приділяється реалізації концепції їх ранньої соціальної реабілітації. У дошкільних навчальних закладах виховується 8 дітей з інвалідністю, 61 дитина навчається у загальноосвітніх начальних закладах.
Пріоритетом є і розвиток та підтримка діяльності громадських організацій та об’єднань мешканців міста соціального спрямування. Активно розвивається волонтерський рух та співпраця з благодійними організаціями.
Серед заходів, які потребують вирішення, здебільшого ті, фінансування котрих передбачено з державного бюджету.
До цього часу актуальним було питанням забезпечення інвалідів I групи по зору мобільними телефонами з програмою не візуального екранного доступу та супутниковою навігацією. Тож депутати підтримали запропоновані доповнення до Міської комплексної програми щодо надання одноразової матеріальної допомоги особам з вадами зору I групи на придбання мобільних телефонів з вказаним програмним забезпеченням.
Розглядаючи питання "в різному", було внесено зміни до бюджету, прийнято рішення про залучення кредиту НЕФКО на модернізацію системи вуличного освітлення міста. Серед іншого, земельні питання, також затверджено Перелік адміністративних послуг, які надаються через Центр надання адміністративних послуг виконавчого комітету Покровської міської ради та інформаційних і технологічних карток адміністративних послуг.
Усі питання черги денної були розглянуті на сесії та ухвалені відповідні рішення.
Прес-служба міського голови.
.