ЩОДО РИЗИКІВ ВЖИВАННЯ ЗАБРУДНЕНОЇ ПИТНОЇ ВОДИ

В умовах руйнування об’єктів інфраструктури внаслідок бойових дій постає проблема забезпечення населення доброякісною питною водою. З цією метою дедалі частіше в умовах відсутності централізованого водопостачання використовується вода з альтернативних джерел (колодязі, бювети, каптажі тощо).  

Але мало хто замислювався: чи безпечна колодязна вода для здоров’я людини?

Що ж треба знати про воду з таких джерел?

По-перше, вода є фактором передачі багатьох інфекцій бактеріального, вірусного, паразитарного походження і вода колодязів не є виключенням. Особливо на весні, в період сезонних паводків, коли ризик мікробного забруднення колодязів дуже великий.

Якщо дану проблему можливо вирішити шляхом кип’ятіння води, забруднення іншого характеру, зокрема, токсичними речовинами, хімічними сполуками (якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми) можуть зробити воду зовсім не придатною для вживання.

Впродовж останніх років зростає нітратне забруднення ґрунтових вод, які широко використовуються у сільській місцевості для децентралізованого водопостачання. Передусім, нітрати є ознакою органічного забруднення водоносного горизонту — або використовують азотовмісні органічні добрива, або це є фекальне забруднення водоносного горизонту. Джерелом забруднення є вигрібні ями, негерметичні септики або ємності для збору рідких відходів, гноєсховища, місця утримання худоби тощо.

Вживання питної води, яка містить понад нормовану кількість нітратів, у окремих випадках може призвести до захворювання, яке називається водно-нітратна метгемоглобінемія. Дане захворювання обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до кисневого голодування тканин (гіпоксії). Групи підвищеного ризику становлять немовлята віком до 1 року, які перебувають на штучному вигодовуванні (коли  суміші готуються на воді з високою концентрацією нітратів). Також чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію, та люди, які страждають захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи.

Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання, Нікопольське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області  рекомендує:

  • не вживати питну воду з колодязів і джерел, вміст нітратів у воді яких перевищує нормативні показники, та не використовувати її для приготування сумішей для дитячого харчування. За таких обставин рекомендуємо вживати воду з перевірених джерел або бутильовану;
  • з обережністю застосовувати в приватному секторі мінеральні й органічні добрива;
  • дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо оголовка глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо);
  • не розташовувати в радіусі 50 м від колодязів та каптажів гноївок, дворових туалетів, компостних та вигрібних ям;
  • не рідше 1 разу на рік необхідно проводити чистку колодязя від замулювання, намивання породи з одночасним поточним ремонтом кріплення та проведення дезінфекції.

Дбаймо про якість  питної води – про своє здоров’я!