Щодо правил безпечної поведінки з альтернативними джерелами живлення

Через стабілізаційні або аварійні відключення електроенергії, одним із найпопулярніших товарів стали електрогенератори, експлуатація яких потребує додержання деяких правил:

         Розміщення

 Генератор необхідно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання.

Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) — мінімум 6 метрів. Допускається встановлення електрогенератора біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м. Генератор необхідно встановлювати на рівному надійному майданчику.

Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання слід усувати негайно.

Підключення

Під час підключення генератора до споживачів необхідно дотримуватися відповідної інструкції. Під’єднання повинен здійснювати кваліфікований електрик.

Експлуатація

Перед пуском генератора перевірте стан електропроводки та усуньте пошкодження. Також необхідно усунути перекручування дротів, контакту з гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах.

Генератор небажано вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Варто уникати контакту з елементами генератора, що обертаються.

Забороняється під час використання генераторів:

вносити зміни в конструкцію генератора;

розміщувати генератор у замкнутому приміщенні без вентиляції, а також у вибухонебезпечному середовищі, в підвалах та в приміщеннях з можливим перебуванням людей;

палити та користуватися джерелами відкритого вогню під час заправки та експлуатації генератора;

відкривати кришку баку при працюючому генераторі;

заправку генератора при працюючому або не охолодженому двигуні;

об’єднувати генератори у ланцюг;

перебування поруч з генератором стороннім особам або тваринам;

змішувати різні види мастила та палива;

перевищувати максимально допустимий струм вихідного роз’єму генератора.