Що треба знати, аби свято Водохреща пройшло безпечно

Цієї неділі, 19  січня, українці відзначають одне з найбільших церковних свят — Хрещення Господнє. Однією з його традицій є занурення у воду, аби символічно очистити душу і додати тілу здоров'я.

Чимало городян цього дня приходять на водойми, розташовані поблизу Покрова, аби взяти участь в омовінні. Тож не зайвим буде знати певні правила та рекомендації від медиків і рятувальників, які необхідні для того, щоб цей процес відбувався безпечно.

Перш за все необхідно обирати водойми з надійним спуском. Перед купанням слід розігріти тіло, зробивши розминку або пробіжку.

Не рекомендується вживати спиртні напої, забороняється купатися в стані алкогольного сп’яніння. Також купання в ополонці протипоказане людям при гострих і хронічних захворюваннях.

Заходити у воду слід повільно, поступово, прислухаючись до організму та самопочуття, але впевнено і свідомо. Стоячи по пояс у воді, необхідно розвернутися обличчям до берега і можна здійснити короткочасні занурення шляхом присідання. Категорично не рекомендовано плавати, робити різкі рухи. Пам'ятайте, що при тривалому перебуванні у воді настає переохолодження організму.

Виходити на берег потрібно без поспіху й обережно, аби не посковзнутися і не травмуватися.

Обов'язково візьміть із собою теплий одяг, щоб мати змогу після купання витертися і перевдягнутися. Зігрівайтесь теплими безалкогольними напоями та при необхідності швидше йдіть у тепле приміщення.

Якщо дотримуватися цих рекомендацій, то свято Водохреща для всіх буде радісним, приємним і безпечним.

Прес-служба міського голови.