Розглядались соціальні питання

розглядались соціальні питання. Зображення 1
26 жовтня відбулося засідання міськвиконкому, на якому розглядалося два основних питання. Першим заслухали питання «Про ефективність роботи з громадянами і суб’єктами господарювання в Центрі надання адміністративних послуг повноважних представників підприємств, організацій, установ – надавачів послуг».
Звітуючи про роботу центру, адміністратор-керівник ЦНАПу Інна Клочковська зупинилась на регламенті та його організаційних принципах,в основі яких лежить забезпечення зручних та сприятливих умов, зрозумілого та прозорого механізму для отримання якісних послуг.


Центр діє за принципом «єдиного вікна», а програмно–технічне забезпечення, у якому опрацьовуються справи, має «особистий кабінет» клієнта і дозволяє відслідковувати стан їх розгляду.
Говорячи про кількісні показники, зазначалося, що з 2015 року спектр надання адміністративних послуг збільшився з 44 до 101. У зв’язку з цим майже в 2,5 рази зросла кількість звернень. Найбільше послуг надано щодо реєстрації / зняття з реєстрації громадян та видачі паспортів (62%), послуги Держгеокадастру (13%), у сфері реєстрації бізнесу (11%), по реєстрації прав нерухомого майна (6%), відділу архітектури (4%), відділу землекористування (2%). У поточному році станом на 25 жовтня до центру звернулося 4145 осіб.
Цьогоріч ЦНАП міста Покров став партнером волонтерського проекту «Портал державних послуг iGov» - сервісу подачі та отримання документів у сфері державних послуг через Інтернет, чим активно користуються мешканці міста. Також у 2016 році адміністратори центру отримали можливість працювати не лише у віртуальному офісі «Відкрита влада», а й реєструвати звернення громадян у Єдиному державному реєстрі фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб та Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Адміністративна реформа, що триває, передбачає подальше розширення послуг, що надаватиметься через ЦНАП. У свою чергу діяльність центру направлена на удосконалення роботи та забезпечення комфортного перебування відвідувачів та якості обслуговування.
З другого питання «Про стан ринку праці м. Покров за 9 місяців 2016 року» доповідала директор міського центру зайнятості Оксана Кравченко.

Було проаналізовано основні тенденції на ринку праці міста, його структуру та динаміку змін. Зазначалося, що адаптуючись до місцевих умов та вимог економіки, працівники центру зайнятості відпрацьовують нові підходи та технології обслуговування незайнятого населення та роботодавців.
У місті ведеться робота по легалізації робочих місць, що позитивно впливає на збільшення вакансій. Спеціалісти центру зайнятості щоденно аналізують дані Єдиного державного реєстру щодо новостворених роботодавців, і надають їм інформацію про можливості служби, які є економічно вигідними для роботодавців (компенсація єдиного соціального внеску, тимчасові роботи, стажування безробітного на робочому місці) та налагоджують з ним співпрацю. Проводяться ярмарки вакансій, презентації роботодавця, дні відкритих дверей для безробітних з виходом на підприємства, у результаті чого рівень укомплектування заявлених вакансій становить 94,3%. Однією з цьогорічних новацій служби є створення банку відеорезюме безробітних осіб і розміщення на сайті Державної служби та мережі Фейсбук , також запровадження скайп - співбесід безробітних з роботодавцями.
Для вирішення питання працевлаштування осіб з інвалідністю центром щоквартально надсилаються листи підприємствам міста з даними про них та переліком роботи, яку можуть виконувати.
Одним із вагомих чинників, що знімає соціальну напругу на ринку праці є оплачувані громадські та інші роботи тимчасового характеру. У поточному році громадськими роботами було охоплено 368 безробітних.
Ще одним із чинників, який допомагає подолати диспропорцію між попитом та пропозицією робочої сили є професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації безробітних. У січні-вересні поточного року професійним навчанням охоплено 203 особи. З метою сприяння підприємницької ініціативи може одноразово виплачуватися допомога по безробіттю для відкриття підприємницької діяльності. Особи, які бажають відкрити власну справу залучаються до навчальних семінарів, професійних консультацій, курсів підвищення кваліфікації, а з вересня - взяти участь у роботі проекту масових відкритих онлайн-курсів «Прометеус».
Також директор центру детально проінформувала про роботу щодо налагодження взаємовигідних партнерських стосунків служби зайнятості з роботодавцями та результати такої взаємодії. Значна увага була приділена профорієнтації, основне завдання якої профілактика безробіття.
Підводячи підсумки, не оминаючи і проблемних моментів, Оксана Іванівна зазначила, що в умовах складної ситуації на ринку праці у поточному році досягнуто позитивних зрушень з основних напрямків діяльності: збільшилася кількість роботодавців, які співпрацюють з центром зайнятості, зросла кількість зареєстрованих та укомплектованих вакансій, збільшилася кількість осіб, які отримали роботу, а також залучених до оплачуваних громадських та інших робіт тимчасового характеру, підвищився рівень працевлаштування після навчання.
Після обговорень питань, членами виконкому були прийняті відповідні рішення.
Прес-служба міського голови.