Розглядали земельне питання

29 червня відбулося чергове засідання виконавчого комітету Покровської міської ради. Основним розглядали питання про стан виконання земельного законодавства у місті Покров за 2016-2018 роки.
За останніми даними державної статистичної звітності земельний фонд міста складає 2575 гектарів. Таку цифру озвучила доповідач з даного питання - начальник відділу землекористування Ганна Цупрова, детально інформуючи про основні напрямки реалізації бюджетної Програми "Проведення заходів із землеустрою на території Покровської міської ради на 2016-2020 роки".

Зокрема, відділом забезпечується організація приватизації земельних ділянок на території міста. З листопада 2016 року по червень поточного відділом землекористування розглянуто близько двохсот заяв громадян щодо передачі у власність та користування земельних ділянок, які надійшли через Центр надання адміністративних послуг.
Констатувалося, що у порівнянні з 2016-им, протягом 2017 року більш як удвічі зріс відсоток передачі земельних ділянок у приватну власність громадянами міста, більше надано і дозволів на оформлення земельних ділянок.
Нові можливості отримання адміністративних послуг з’явилися у покровчан у результаті розширення повноважень органів місцевого самоврядування у галузі земельних відносин. Минулого року місто першим в області отримало доступ до автоматизованої бази Державного земельного кадастру, що раніше належало до повноважень Держгеокадастру у Дніпропетровській області. Відтоді через ЦНАП видано понад 260 витягів з Держземкадастру.
Серед стратегічних цілей розвитку міста - створення умов для залучення інвестицій та ефективного використання ресурсів. Протягом звітного періоду для проведення інвестиційної діяльності в оренду було передано 6 земельних ділянок, які знаходилися у занедбаному стані та роками не використовувалися за призначенням. Ще дві земельні ділянки для будівництва та обслуговування модульних котелень.
Для забезпечення соціальних потреб громади у кінці минулого року було затверджено проект землеустрою та передано управлінню капітального будівництва ДніпроОДА під забудову земельну ділянку для будівництва дошкільного навчального закладу.
На початок червня на обліку у відділі землекористування зафіксовано 258 землекористувачів, більша половина з яких використовують земельні ділянки без правовстановлюючих документів, однак, сплачуючи за фактичне користування на рівні ставок орендної плати. З такими суб’єктами постійно ведеться робота по переведенню їх на орендні правовідносини.
На сьогодні у відділі землекористування обліковується 855 договорів оренди земельних ділянок комунальної власності, укладених з Покровською міською радою, переважна більшість яких з юридичними особами.

 

Ганна Цупрова зазначила, що ефективне управління земельними ресурсами є важливим джерелом наповнення міського бюджету, а отже потребує впровадження управлінських підходів до розвитку та раціонального використання ресурсів.
Зважаючи на це, у 2016 році сесією були затверджені ставки земельного податку, які діють на території міста з 2017 року.
З початку цього року на виконання Закону України "Про оцінку земель" на території Покрова збільшилася вартість нормативно -грошової оцінки земель сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення, що також сприяло збільшенню надходжень до бюджету.
Серед пріорітетних завдань відділу — комплексне забезпечення своєчасності та повноти надходжень до міського бюджету від використання земельних ділянок та їх продажу. У результаті проведеної юридичним відділом претензійній та позовній роботі, протягом звітного періоду у судовому порядку було стягнуто збитки за користування земельними ділянками на суму понад 1 млн. 400 тис. грн. На примусове стягнення до Покровського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції направлені накази на суму близько 750 тис. грн., проводяться виконавчі дії.
На теперішній час по шести суб’єктам господарювання готуються позовні заяви до судів різних інстанцій, на загальну суму заборгованості понад 500 тис.грн.
Доповідач підкреслила, що спільно з юридичним відділом напрацьована істотна позитивна судова практика по стягненню збитків за фактичне використання земельних ділянок.
Підводячи підсумок сказаному, міський голова Олександр Шаповал відзначив злагоджену роботу відділу землекористування, юридичного відділу, депутатської комісії з питань містобудування та архітектури, в цілому депутатського корпусу щодо ефективного використання земельних ресурсів міста.
Члени виконкому взяли до відома інформацію про стан виконання земельного законодавства у місті та ухвалили рішення, одним із пунктів якого передбачається розпочати роботи по розробці проекту землеустрою щодо встановлення меж міста, після того, як завершиться формування об’єднаних територіальних громад на території Нікопольського району.
Також були розглянуті питання "у різному" й ухвалені відповідні рішення.
Прес-служба міського голови.