День Незалежності – це не лише офіційне свято, а й нагода відчути єдність, згадати своє коріння й передати найдорожче наступним поколінням. Цього року Покров приєднався до всеукраїнської ініціативи «Пиріг Незалежності», яка об’єднала українців через родинні рецепти та спогади. Організатори проєкту – дослідниця гастрономічної культури Олена Брайченко, «реставраторка» стародавньої української кухні Лариса Латипова та шеф-кухар і ресторатор Євген Клопотенко – пропонують пригадати улюблені страви дитинства, відкрити кулінарні скарби родин і ділитися ними з іншими.
Цікавий задум підтримали учасники національного проєкту «Пліч-о-Пліч» згуртовані громади — долучилася громадськість по всій країні – активні українці, діячі культури, компанії та родини. Рецепти публікували онлайн і в соцмережах з хештегом ПирігНезалежності, створюючи справжній кулінарний ланцюг спогадів і смаків. Бо наші смаки – це не просто їжа, а жива пам’ять, емоції й частинка культури.
До ініціативи активно долучилась наша громада, ідею підтримали заклади культури міста, готували пироги, ділилися рецептами та історіями, а потім презентували їх онлайн, створюючи теплий ланцюг спогадів і смаків.
Надзвичайно теплою була участь Шолоховського будинку культури. Вони відтворили давній бабусин рецепт – тертий пиріг зі сливами. «З дитинства пам’ятається маленька кухня й запаморочливий запах свіжоспеченого пирога, кожен шматочок танув у роті… Тепер цю солодку спадщину ми передаємо своїм онукам», – згадували вони, презентуючи випічку онлайн.
Своїми кулінарними секретами поділились і у клубі Перевізьких Хуторів – тут приготували пиріг з яблуками та сухофруктами, який теж має свою історію та особливий смак.
Музейники відтворили пиріг, який згадується у спогадах старожилів нашого краю – запашний, з сезонними фруктами, мереживом здоби. Частували ним відвідувачів, занотовуючи розповіді містян про пироги їхнього роду.
Музична школа «Домінанта» внесла до стародавніх рецептів нотки сучасності, оздобивши квітками й стрічками.
А публічна бібліотека презентувала весь процес приготування печеного спадкового «дива», розкривши читачам секрети виготовлення.
Споглядаючи на світлини патріотичного онлайн-марафону, здавалося, що відчуваєш на смак цю смакоту, а ще переповнювала гордість за наших майстринь, які зберігають і несуть далі кулінарні уподобання предків.
Так у громадах народжується ще одна традиція – щира, родинна, тепла. Вона нагадує: справжня сила України – у єдності та любові, яку ми вкладаємо навіть у звичайний пиріг. І кожен може додати свій смак до Незалежності – смак дитинства, пам’яті та любові до рідної землі.
Пресслужба міського голови.