Рідна Мово! Краю рідного краса

21 лютого усі народи світу вже вдвадцяте відсвяткували Міжнародний день рідної мови. Широко відзначали цей день і в Покрові. Про найнезбагненніший і найдосконаліший із феноменів людського суспільства говорили в закладах культури, освіти та соціальної сфери.

Людина може володіти багатьма мовами, але рідна мова у неї одна. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов'язує людину з її родом, відзеркалюючи його душу та історію.

Для кожного народу дорога його мова, а нам, українцям, найближча до серця - українська.

На цьому наголошували директор народного історико-краєзнавчого музею ім. Занудька Тетяна Подольчак та екскурсовод закладу Людмила Карандєй, звертаючись до слухачів Університету ІІІ віку, які з нагоди свята завітали до закладу.

Поважним студентам розповіли про історію свята, про цікаві факти стосовно української мови та запропонували написати диктант “Петриківський розпис”.

Хоч літні люди давно вже не мали такої практики, із завданням справилися добре. У цьому учасники написання диктанту переконалися, звіривши написане з текстом, виведеним на екран.

Цього ж дня в рамках заходів щодо збереження елементів нематеріальної культурної спадщини у музеї було реалізовано спільний проект “Калинова Україна - пісня мого серця” за участю дитячої музичної школи, дитячої школи мистецтв та ансамблю територіального центру “Золота пора”.

Начальник відділу культури Тетяна Сударєва подякувала учасникам святкового дійства за музичні композиції, виконані на бандурах, баянах та скрипці, за яскраві пісні та слова щирої рідної української мови. Завершився захід майстер- класом з петриківського розпису від викладача Школи мистецтв Ганни Мельничук.

Святковий марафон підхопила Дитяча школа мистецтв.

Увечері там пройшло свято “Її величність мова!”. Гості отримали справжнє задоволення від мелодійної рідної мови, від знайомих народних мелодій, які звучала у виконанні учнів школи.

Прес-служба міського голови.