«Пишаюся тим, що я - покровчанин!»

 

14 жовтня Покров святкує 65 - річчя від дня свого офіційного заснування, увійшов у вік життєвого досвіду, перетнувши лише початок історичного шляху. Покров у цьому сенсі унікальне місто, бо за офіційною датою заснування стоїть понад сторічне підгрунтя минулого. Яким він є сьогодні, яким прагнемо бачити його вже завтра. Про досягнення, плани й задуми розмова з міським головою Олександром Шаповалом.

- Олександре Миколайовичу, День міста – особливе свято і хоч запитання традиційне, але не можу не спитати, що воно значить особисто для Вас?

- Це одна з головних дат, бо з містом пов’язано все життя. Я певен, що так скаже більшість покровчан, адже місто – це спогади, друзі, перші досягнення. Це родина, це наша Батьківщина. То усвідомлення себе у цьому світі. З нього все починається і всі дороги ведуть тільки сюди – додому. Я говорю це щиро, бо Покров – це неймовірні люди, які роблять наше місто особливим, до якого обов’язково повертаються знову.

- Рівно п’ять років тому, напередодні 60-ї річниці, ми говорили про історію міста в особах, тоді було кардинально змінено принцип присвоєння звання Почесного громадянина. Сьогодні, у вашу другу каденцію, у світ виходить книга «Почесні громадяни Покрова». Ці події якось пов’язані між собою?

- Лише у питанні збереження пам'яті, данини поваги й пошани. Років з десять тому співробітники відділу культури зробили першу спробу об’єднати розповідь про Почесних громадян в один альманах, він був виданий лише у кількох примірниках, до нього увійшли не всі імена. Я вдячний цим людям, які поклали початок цій роботі.

Ми довели справу до кінця, тож вихід книги - дуже важлива подія. Це видання про покровчан, які піднімали місто своєю працею, вкладали в нього свої знання й сили. Хто творив історію. Дуже важливо, щоб молодь знала про них, про Григорія Лукича Середу, Олексія Івановича Баранова, Миколу Андрійовича Занудька, Андрія Івановича Черепа та багатьох інших. З книгою можна буде ознайомитися у наших бібліотеках, примірники будуть передані школам, музею. Подарункові варіанти урочисто вручимо нашим Почесним громадянам та родинам тих видатних земляків, кого вже з нами немає.

Свого часу ми внесли зміни до Положення про присвоєння звання, бо це найвища відзнака, не маємо права знецінювати її. Я дуже радий, що за ці п’ять років звання Почесного громадянина були удостоєні наші ветерани, останні визволителі міста, що вони отримали його ще за життя. Наші шановані педагоги, хлопці- захисники.

- Останні п’ять років у Покрові системно вибудовується концепція сучасного міста, разом з тим, значна увага приділяється збереженню історії. Впорядковуються пам’ятні місця, з’являються і нові. Ця тема проходить червоним.

-Так повинно бути, інакше ми втратимо дуже важливий зв’язок. Це необхідний баланс, аби місто, рухаючись вперед, зберігало своє обличчя. З розумінням цього було реконструйовано пам’ятний знак землякам-чорнобильцям, стелу центральної площі Сірка, встановлено монумент загиблим визволителям в Олександрівці, відроджено центральний парк, реконструйовано парк Рудника. Це дуже важливо для покровчан, бо з цим пов’язані історії родин.

- Коли почалися зміни, люди літнього віку запевняли, що ніби повернулися у часи, коли Покров стрімко розбудовувався.

- Я дуже хочу, щоб саме так і було, щоб Покров змінювався, ставав таким, яким його хочуть бачити люди. Ми занадто довго перебували у застої, вже почали сприймати за норму відсутність лавочок, урн, впорядкованих клумб, паркових зон. Вони не лише для зручності, а й виховують, діти повинні жити і рости в нормальних умовах.

Комфортне місто — це затишне місто і тут не може бути другорядних речей, все важливо. І коли люди старшого віку говорять так, значить, ми досягаємо своєї мети. Дуже добре, коли містяни пишуть в соцмережах, “а коли наша черга”, бо знають, що ця робота не припиниться. Це зворотній зв’язок і та планка, яку ставимо.

- Планка не лише для Покрова, а й інших міст, яким нас ставлять у приклад і щодо децентралізації теплопостачання, проєктів благоустрою та багато іншого.

-Так, є питання, у яких Покров не побоявся бути першим і лише виграв від цього. Одне з таких — децентралізація теплопостачання. Я вдячний депутатам усіх рівнів, обласному керівництву, які були разом з нами у цьому непростому процесі. Результат — це тепле місто, яке вже забуло про холодні садочки, школи, соціальну сферу, про пориви мереж та холодовий колапс. Те ж саме стосується і питань благоустрою. Щороку ми ремонтуємо чергові пішохідні зони, впорядковуємо двори. Проводимо комплексні роботи — видаляємо аварійні дерева, ремонтуємо дорожнє покриття, пішохідні зони, облаштовуємо паркувальні майданчики. Тобто повністю проводимо капітальні ремонти вперше від дня здачі цих територій в експлуатацію. Робимо все системно.

Благоустрій — це не тільки комфорт мешканців, це інвестиційна привабливість. Інвестор не буде за свої кошти будувати дорогу чи ремонтувати двори, він зацікавлений вкладати у розвиток там, де видно результати роботи. Це дуже важливо для створення нових робочих місць, аби люди не їхали шукати кращої долі, залишалися вдома, поряд зі своїми родинами. Роботи ще дуже багато, але в нас є прагнення нарощувати темпи, продовжувати впорядковувати місто, прилеглі селища та старостинський округ. Є плани, котрі будемо впроваджувати у життя.

- Покрову вдалося впровадити важливі проєкти, продовжити співпрацю з міжнародними партнерами, хоча ці роки не були простими, насамперед, через світову пандемію.

-Знаєте, часи ніколи не бувають простими, завжди є обставини, які впливають на роботу. Але є громада, яка довірила нам долю міста, тож треба працювати, шукати шляхи, реалізовувати плани, що працюватимуть на перспективу. Так, ковід, епідемія, падіння доходів місцевого бюджета, ми стикнулися з цим, як і інші міста України, але не зупиняємося. Це аксіома розвитку.

Як не було важко, ми не згортали соціальних програми, програм реновації комунальної сфери. Як результат, з нами продовжила співпрацю міжнародна корпорація НЕФКО, що характеризує Покров як надійних партнерів. Зараз ми втілюємо вже третій проєкт, на черзі наступний.

Разом з УФСІ розпочали реконструкцію дитячої поліклініки та підписали рамкову угоду на покращення умов дорослої поліклініки. Ми продовжуємо ефективно взаємодіяти з іноземними партнерами щодо медичної та освітньої інфраструктури, надання послуг ЦНАПу.

- 2021-й взагалі став багатим на події. Здано в експлуатацію новий дитячий садочок, малий груповий будинок для дітей-сиріт.

- Це вагоме досягнення для міста і приклад злагодженої роботи усіх гілок влади. Я пам’ятаю, скільки було скептичних відгуків щодо будівництва нового садочку. Зараз ми маємо сучасний заклад, збудований з нуля за Програмою Президента “Велике будівництво”, який повністю задовольняє потреби мешканців приватного сектора. Теплий, енергоощадний, яскравий та затишний заклад, куди малеча іде з великим задоволенням. Повірте, не кожне місто може похвалитися такою новобудовою. Я радий, що Покрову це вдалося. З таких кроків складається поняття комфортного міста.

Дуже важливим рішенням було відкриття МГБ “Надія”. Теж було багато думок, сперечань щодо доцільності такого закладу. Життя показало, що ми зробили правильний вибір, бо жоден інтернат не здатен обігріти дітей, які залишилися без батьківського піклування. Я часто буваю у малому груповому будиночку і бачу, яка там атмосфера, наскільки там затишно дітям і це - найголовніше.

- Є ще одна непересічна подія — будівництво водогону Шолохового. Цей пункт, до речі, був у вашій передвиборній програмі.

- Ми ішли до цього два роки, з моменту приєднання Шолохового до Покрова. Коли постало питання створення нашої об’єднаної громади, я чітко усвідомлював, з якими проблемами ми стикнемося. Найболючішим було відсутність водопостачання. Питання мало своє “підводне каміння”, гальмувалося протягом років. Поступово ми його вирішували і я вдячний шолоховцям, котрі вірили, що все вийде, підтримували нас.

Сьогодні іде будівництво водогону з підключення Шолохового до мережі МКП «Покровводоканал». До кінця року плануємо завершити роботи, вода для села подаватиметься у цілодобовому режимі.

- Ми торкнулися теми виборів. У жовтні рік, як Ви розпочали вже другу каденцію на посаді міського голови. Що вдалося за цей рік і як працюється з новою командою.

-Я вдячний депутатському корпусу, виконавчому комітету за конструктивну роботу. Так, ми не завжди сходимося у думках, але в цьому і є сенс максимально ефективної роботи: у різності думок знаходити найоптимальніше рішення. Рішення, яке б захищало інтереси громади.

За цей рік нам вдалося багато, ми продовжили розбудовувати Покров, змінювати та робити кращим. Втілили у життя цікаві соціальні й освітні проєкти. Велику увагу приділяємо нашій медичній інфраструктурі, питанню розширення та покращення надання послуг населенню. Безумовно, не все із запланованого вдалося реалізувати, але ми працюємо над цим.

У планах модернізація водоканалу, центральної міської лікарні, будівництво нових центрів позашкільної освіти та багато іншого. До нашої команди влилися молоді, перспективні фахівці, які прагнуть розвивати своє місто, започатковувати сталі проекти, вміють ставити цілі та досягати їх. Під командою я маю на увазі не лише депутатів, насамперед, спеціалістів усіх галузей, підприємств та організацій, які щодня працюють заради розвитку свого міста.

 -Вашим опонентом на виборах був кандидат від гірничозбагачувального комбінату. Чи вплинуло це на подальшу співпрацю?

- З комбінатом у нас ділові відносини. АТ “ПГЗК” містоутворююче підприємство і головний платник податків, там працюють наші люди, і це важливий чинник. Взагалі вся історія комбінату — це історія міста.

Разом з тим, ми не можемо не говорити про проблеми, які хвилюють містян, про такі важливі питання, як екологія, стан доріг, земельні питання. Вони завжди на часі. Я розумію, що є корпоративні інтереси. Але найважливішими є інтереси громади, які я завжди буду відстоювати, та питання розвитку міста.

- Щодо розвитку, за багатьма рейтингами Покров піднімається на найвищі сходинки. До речі, як Ви ставитесь до цього?

-Такі результати викликають гордість, бо ми попереду обласних центрів у рейтингу Прозоро. Разом з тим, це велика відповідальність.

Сьогодні Покров вважають сучасним та комфортним містом. Ми багато робимо для цього. І нам є над чим працювати, є багато проблем, які необхідно вирішувати. Одна з таких - порожні будівлі, які всі ці шість років ми намагаємось привести до ладу. Розумію нарікання людей, бо сам хотів би, аби вони не псували загальне обличчя міста. Частково вже досягли наміченого, у деяких занедбаних, аварійних спорудах зроблено реконструкцію, відкрито торговельні об’єкти, а це нові робочі місця. Та проблема залишається, бо є частина будівель, таких як готель, кінотеатр, приватизованих ще у 2007 році, чиї власники не мешкають у місті і навіть Україні, з ними не просто вести перемовини.

Однак, ми не зупиняємося, продовжуємо роботу. Покров, місто із надзвичайно затишною атмосферою, місто, яке розвивається — це головні чинники. А найбільш об’єктивну оцінку якості життя і ефективності роботи міської влади можуть дати лише люди.

- Якби Вам сказали назвати головні пріоритети. На чому б зробили акцент?

-Люди і місто — ось головний пріоритет, яким продиктовані завдання і плани. Я вже говорив, немає другорядних питань, коли вони торкаються життя людей, все важливо. Неможливо відокремити соціальний захист, комунальні питання, безпеку життєдіяльності, освіту чи медицину — все взаємопов’язано. І насправді, основна стратегія — бажання змінюватись самому та змінювати світ навкруги себе. Це дорожче всяких інвестицій, бо ніхто не зробить твій дім краще, коли ти сам не будеш зацікавленим в цьому.

Ми спостерігаємо це на прикладі нашого Покрова. Скільки цікавих ініціатив, волонтерських проєктів було започатковано покровчанами. Мене переповнює гордість за земляків, які проводять соціальні зарядки для літніх людей, тренування для дітей, організовують змагання та фестивалі, що їхній досвід переймають інші міста. За нашу талановиту молодь. У нас є те, що об’єднує — повага й любов до Покрова.

- Олександре Миколайовичу, Ваші побажання рідному місту у день його 65-річчя.

-Я пишаюсь тим, що я — покровчанин. Бував у різних містах, але тільки тут відчуваю себе щасливим.

Хочу побажати рідному місту, щоб ним пишались, щоб про нього розповідали, як про найкраще місто на землі і завжди поверталися до нього. Щасливої долі Покрову, стабільного розвитку та процвітаючого майбутнього!

Розмову вела Оксана Сізова.