Привласнювали віртуальні активи під приводом онлайн-заробітку: кіберполіцейські Києва затримали членів злочинної організації

Столичні кіберполіцейські та слідчі Києва виявили і припинили діяльність злочинної організації (https://cyberpolice.gov.ua/news/pryvlasnyuvaly-virtualni-aktyvy-pid-pryvodom-onlajn-zarobitku-kiberpoliczejski-kyyeva-zatrymaly-chleniv-zlochynnoyi-organizacziyi-4974/), учасники якої шахрайським чином заволодівали коштами громадян.

????‍???? Організували протиправну діяльність двоє мешканців Київщини, які залучили до неї ще сімох осіб з різних областей України.

✈️ Правоохоронці з’ясували, що підозрювані через телеграм-канали поширювали оголошення щодо заробітку на криптовалюті та в подальшому вели переписки з потенційними жертвами.

???? Для цього на території Київської області зловмисники облаштували діяльність двох call-центрів. Оператори переконували потерпілих перерахувати власні віртуальні активи на заздалегідь створені зловмисниками криптогаманці.

???? Щоб увійти в довіру до людей та заохотити їх перераховувати значніші суми, зловмисники спочатку повертали «інвестиції» з невеликим надлишком, однак у подальшому привласнювали заощадження та переставали виходити на зв’язок.

????‍♀️ Поліцейські провели 28 обшуків за адресами мешкання та в автомобілях фігурантів. Вилучено десятки мобільних телефонів, комп’ютерну техніку, 36 банківських карток, майже дві сотні сім-карток мобільних операторів, понад $54 тисячі. ???? А також два автомобілі, ринкова вартість кожного з яких може становити 20-25 тисяч доларів. Клопотання щодо арешту грошових коштів і транспортних засобів направлено на розгляд суду.

???? Фігурантам оголосили про підозру за ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 190 ККУ. Щодо чотирьох із них обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, ще п’ятьох підозрюваних суд помістив під домашній арешт. 

???? Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.