Про сучасний прояв рабства говорили за круглим столом

про сучасний прояв рабства говорили за круглим столом. Зображення 1Сьогодні минає 5 років від дня проголошення Генеральною Асамблеєю ООН Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми. Кримінальний бізнес на торгівлі людьми є актуальним для усіх країн світу, Україна – не виняток.
Про важливість проблеми та необхідність консолідації зусиль влади та громадського суспільства напередодні нагадали у Покрові. До круглого столу організатори заходу - управління праці та соціального захисту населення, запросили суб’єктів соціальної роботи міста.

Впродовж останніх 3 років від торгівлі людьми постраждало понад 60 тисяч українців. З  яких найбільш вразливі мешканці Дніпропетровщини та Харківщини (понад 9 тис.). Такі дані озвучила начальник УП  та СЗН Тетяна Ігнатюк, зазначаючи, що торгівля людьми – це тяжкий злочин, жертвами якого може стати кожен, незалежно від статі, віку чи освіти. Злочинці стають дедалі винахідливішими у методах втягування у сучасне рабство. Експлуатація може бути у будь-який спосіб - примусова праця, з метою використання у сексуальній сфері, торгівля дітьми, втягнення у злочинну діяльність або жебракування, примусове вилучення органів та інше. Наголошувалося, що таку інформацію не можна замовчувати. Є механізми, які дозволяють визволити людей із неволі, крім того, державою передбачається медична, психологічна, соціальна, правова, матеріальна та інші види допомог для осіб, що мають статус постраждалих від торгівлі людьми.
Переважна більшість людей не замислюється про масштаби цього явища і впевнені, що їх таке не торкнеться. Заступник начальника  Аліна Коротаєва розвінчала найпоширеніші міфи, які побутують стосовно торгівлі людьми. А начальник сектору превенції Покровського відділу поліції Дмитро Курдельчук нагадав, що за торгівлю людьми або інші незаконні угоди щодо людини загрожує кримінальна відповідальність. Санкції ст. 149 ККУ передбачають позбавлення волі строком від 3 до 8 років. Є регіональний підрозділ поліції, який займається боротьбою з торгівлею людьми. У Покрові фактів, які підпадають під дану статтю, жодного не задокументовано.
У групі ризику трудові мігранти, кількість яких в Україні зростає. Не завжди роботу вони шукають легально. Про ризики та особливості працевлаштування за кордоном розповіла директор агентства "Персонал. Сервіс. Віза" Альбіна Михальчук.
Підсумком роботи учасників семінару стала спільна резолюція, яка передбачає ряд заходів, передусім направлених на запобігання цього ганебного явища, формування свідомості населення щодо нетерпимості та небайдужості до випадків торгівлі людьми.
Прес-служба міського голови.