Про фінансово-бюджетну дисципліну та роботу зі зверненнями громадян

про фінансово-бюджетну дисципліну та роботу зі зверненнями громадян. Зображення 1
Йшла мова під час чергового засідання виконкому міської ради.


В умовах ринкових перетворень в Україні, що характеризуються мінливістю та невизначеністю чинників зовнішнього середовища, посилюється роль і значення ефективного функціонування бюджетних установ – важливої складової державного сектору економіки. Саме на цьому наголошувала заступник міського голови Наталія Бондаренко, доповідач з першого питання – «Соціальна реабілітація бюджетних установ в умовах оптимізації та посилення фінансово-бюджетної дисципліни.» Розпочинаючи розмову щодо поступового переходу до нових форм господарювання, зумовлених гострою потребою в розробці адаптованих до сучасної практики механізмів управління, Наталія Олександрівна детально зупинилася на особливостях фінансування бюджетної сфери з очевидною обмеженістю фінансового ресурсу. Де метод планування бюджету на рік стримує не лише ефективне управління, а й прийняття програм розвитку, продиктованих основними завданнями соціальної сфери. У Покрові вона представлена низкою управлінь та підрозділів, діяльність яких, впровадження заходів з ефективного використання коштів, були піддані детальному аналізу, з визначенням головних пріоритетів.
Сьогодні шляхом економії, з запровадженням жорсткого обмеження бюджетних видатків, іде управління освіти, де у полі зору як підходи, так і сама структура закладів. Так, лише перегляд системи мережі класів дозволив не лише збільшити наповнюваність класів у порівнянні з минулим роком, наблизивши до державної норми – виявити невикористані резерви щодо заощадження бюджетних коштів. Очевидні й приховані джерела економії: оптимізація мережі, використання системи PROZORRO, впровадження платних послуг, що підвищить якість надання освітніх послуг та соціальні стандарти освітян.
Про зрушення у даному питанні свідчить і діяльність управління праці та соціального захисту населення, де впроваджені заходи дозволили вже зекономити 52,1 тис.грн.
Показовими щодо пошуку ефективних джерел економії є центральна міська лікарня та центр первинної медико-санітарної допомоги. Однак, існує ряд проблемних моментів, вирішення яких відкриють додаткові фінансові можливості.
Було зазначено, що головним завданням є впровадження в бюджетних установах систем енергозбереження, напрямок, у якому робляться конкретні кроки. Так, шляхи співпраці з енергосервісними компаніями ЕСКО є одним з дієвих механізмів залучення коштів у термомодернізацію об’єктів соціальної сфери, джерелом наповнення Фонду енергоефективності виступає і концепція «Перетворення субсидій в інвестиції в енергоефективність», на яких, як і на очікуваних результатах, детально зупинилася доповідач, представивши план заходів щодо дотримання жорсткого режиму економії бюджетних коштів та посилення фінансово-бюджетної дисципліни бюджетних установ у 2016-17 роках, котрий одноголосно був прийнятий членами виконкому.
Про роботу зі зверненнями громадян у 2015 році та її вдосконалення у 2016 році доповідала керуюча справами виконкому Ганна Відяєва. За минулий рік на розгляд виконкому та через органи державної влади надійшло 1627 звернень громадян, за перше півріччя поточного року – 945. Питання, що торкаються комунального господарства, соціального захисту, земельних відносин, житлової політики, транспорту та зв’язку. Детально аналізуючи стан виконання звернень, було підкреслено, що у порівнянні з першим півріччям минулого року, показник виконання збільшено у 2,6 рази. Задля ефективності роботи відділом проводиться постійний моніторинг стану реагування відповідальних підрозділів на звернення, перевірки виконання скарг з контролем постійнодіючої комісії по роботі зі зверненнями громадян. Розроблено конкретні кроки з покращення роботи.
Заслухавши та обговоривши питання порядку денного, членами виконкому було прийнято відповідні рішення.
Прес-служба міського голови.