Помічник ветерана: дорожня карта для громад, кандидатів та родин захисників

Україна після перемоги стане країною, в якій особливої уваги та турботи потребуватимуть щонайменше 1,5 мільйона наших співгромадян, які здобули досвіду бойових дій. Очевидно, що так само у фокусі спеціальної пріоритетної опіки держави перебуватимуть і члени сімей таких ветеранів та сімей загиблих воїнів, а це додатково – іще кілька мільйонів людей. Багато наших Захисників та Захисниць за час жорстокої війни втратили домівки, роботу, в них змінився стан фізичного й ментального здоров’я, у деяких аспектах вони стали зовсім іншими особистісно.
Тому на державному рівні, спираючись на вже існуючий у країні попит та відомий закордонний досвід, виникла потреба у започаткуванні й розбудові фактично нового сервісу (професії) з потужним соціальним функціоналом. У складі територіальних громад за ініціативи Мінветеранів запроваджується інститут помічника ветерана як складової системи переходу від військової служби до цивільного життя.
Цей проєкт стартує 1 липня 2023-го відповідно до постанови КМУ «Про реалізацію експериментального проєкту щодо запровадження інституту помічника ветерана у системі переходу від військової служби до цивільного життя» у Львівській, Вінницькій, Дніпропетровській і Миколаївській областях.
Хто такий помічник ветерана, яка його місія
Головним завданням представників громад, які виконуватимуть функцію помічника ветерана, стане всебічна допомога і сприяння Захисникам та Захисницям у повноцінній адаптації до мирного життя: від налагодження побуту й порозуміння в родині до працевлаштування, реалізації проєктів власного бізнесу, навчання новим навичкам, реабілітації й лікування, юридичного захисту і глобально – робота в контексті діалогу конкретного ветерана зі своєю громадою проживання, трудовим колективом та державою загалом. Також об’єктом професійної опіки цього фахівця стануть і члени сімей ветеранів, сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України.
Першим, ознайомчим, пунктом такого супроводу та подальших контактів ветерана і його помічника має стати зустріч визначеним представником ОТГ людини, яка повернулася з фронту, та прийом у громаді з метою початку саме глибоко індивідуальної взаємодії. Але навіть ще до цього важливого моменту помічник ветерана має обов’язково підготувати родину або ж те локальне коло близьких людей, в екосередовище яких потрапить колишній воїн чи захисниця, до того, як слід правильно з ними поводитися, як допомогти на своєму рівні й не зашкодити.
Вся комунікація помічника ветерана і робота з цільовою аудиторією організовуватиметься за принципом «рівний — рівному». Адже коло таких  помічників формуватимуть з-поміж самих ветеранів, які вже мають певний досвід поствоєнної інтеграції, або з членів їхніх сімей, котрі вже випробували власні шляхи допомоги в адаптації, соціалізації своїх рідних, які повернулися з війни.
Чотири ключові потреби у програмі підтримки ветеранів війни
Від самого старту ініціативи Мінветеранів з розбудови інституту помічників ветерана, згадані надавачі професійного соціального сервісу стануть частиною механізму реалізації державної політики щодо ветеранів та інших відповідних категорій громадян, оголошеної Урядом на початку 2023-го. Вона матиме 4 провідні компоненти:


економічна незалежність завдяки успішній професійній реалізації;
можливість подальшої військової кар’єри;
забезпечення ветеранів житлом;
медичні (реабілітаційні) послуги.


До чого готуватися регіонам та громадам в контексті запровадження посад помічників ветерана
Передовсім, у кожній територіальній громаді повинні розуміти, скільки людей і якого фаху з-поміж їхніх земляків демобілізують після завершення бойових дій. У ОТГ мають орієнтуватися, коли вони прибуватимуть, які проблеми цих осіб уже відомі та потребують належного реагування, зокрема і оперативного супроводу помічником ветерана. З першого дня повернення Захисників з фронту слід дбати про їх якісну інтеграцію у громади, родини, у нашу економіку як на мікро, так і макрорівнях та використовувати потенціал цих людей у процесі націотворення, що має далі зміцнюватися за лідерської участі ветеранського середовища.
Розроблено управлінську механіку реалізації ініціативи із запровадження інституту помічника ветерана. На етапі пілотного експерименту у Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській та Миколаївській ОВА утворюють структурні підрозділи з питань ветеранської політики за рахунок перерозподілу обов’язків та штатної чисельності інших структурних підрозділів, які нині реалізують ці повноваження. А в адміністративних центрах громад передбачено створення сервісного офісу у справах ветеранів як юридичної особи публічного права. Примітно, що сервісний офіс можна створити спільно і кількома територіальними громадами відповідно до закону «Про співробітництво територіальних громад».
Організацію роботи та забезпечення належної матеріальної бази таких сервісних офісів покладено на органи місцевого самоврядування, які призначають керівників згаданих офісів за погодженням з Мінветеранів та контролюють їх діяльність.
Проте, помічник ветерана може мати й віддалене робоче місце.
За результатами пілотного проєкту, узагальненого Мінветеранів, що триватиме у чотирьох областях України, відбудеться імплементація уже фінальної моделі діяльності інституту помічника ветерана у державі.
Основні завдання ветеранського сервісного офісу в ОТГ
На осередки підтримки ветеранів та сімей Захисників у територіальних громадах, в яких відбудеться апробація діяльності помічників ветерана, покладено такі основні завдання і функції:


участь в організації заходів забезпечення реалізації переходу від військової служби до цивільного життя;
координація у межах повноважень виконання державних, регіональних та місцевих програм підтримки ветеранів, членів сімей ветеранів, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України;
методологічне забезпечення роботи помічників ветеранів;
розгляд в установленому законодавством порядку звернень громадян та громадських об’єднань щодо роботи помічників ветеранів;
моніторинг потреб учасників експериментального проєкту;
комунікація та взаємодія з громадськими організаціями й іншими об’єднаннями ветеранів війни у формуванні рекомендацій до удосконалення організації роботи помічників ветеранів;
забезпечення взаємодії помічників ветерана з суб’єктами реалізації регіональної політики;
поширення інформації та надання консультацій щодо державних і місцевих програм підтримки учасників експериментального проєкту;
Обов'язки помічника ветерана


Локальними лідерами ветеранських спільнот, їхніми своєрідними амбасадорами, наставниками і координаторами повернення з реалій війни до мирного буття можуть стати помічники ветеранів у громадах. Їхнім завданням буде, передусім, індивідуальний професійний супровід у межах процесу переходу від військової служби до цивільного життя. Йдеться про консультування, організаційну роботу, представлення інтересів тощо. Наразі визначено типові проблеми та потреби, що виникатимуть у ветерана, вирішення і задоволення яких супроводжуватиме його помічник. Зокрема, це:


моніторинг та визначення потреб цільових категорій громадян, зокрема за допомогою цифрових інструментів Мінветеранів;
допомога в одержанні довідок;
допомога з пошуком програм підвищення кваліфікації, опанування нових навчальних сертифікованих програм, перепрофілювання, курсової чи тренінгової підготовки;
сприяння у працевлаштуванні з урахуванням довоєнного професійного багажу та отриманих у процесі війни нових навичок, що потребують офіційної сертифікації (наприклад, уміння управляти дроном, важкою технікою, навички командної роботи тощо);
інформування про державні, регіональні, місцеві програми підтримки ветеранів, членів сімей ветеранів;
допомога в переїзді, у пошуку житла;
допомога в опануванні та реалізації на практиці всього кейсу пільг та переваг, який держава надає ветеранам-Захисникам.
формування пропозицій щодо удосконалення можливостей територіальної громади у задоволенні потреб визначених категорій громадян та активного їх долучення до життя ОТГ.


Весь пакет зазначених послуг цільові категорії громадян отримуватимуть на безоплатній основі.
Як долучитися: критерії відбору персоналу і алгоритм влаштування для кандидатів у помічники ветерана
Відбір у корпус помічників ветерана – нової адміністративно-сервісної реалії в діяльності територіальних громад найближчого майбутнього –здійснюватиметься на конкурсній основі за допомогою цифрових інструментів.
Кандидатом у помічники ветерана може бути громадянин України, ветеран війни, член сім’ї ветерана, постраждалий учасник Революції Гідності, член сім’ї загиблого (померлого) ветерана, член сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, який володіє українською мовою, проживає у громаді, де мешкають і отримувачі відповідного соціального супроводу, має освіту не нижче рівня молодшого бакалавра та перебуває на обліку в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни і має реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП). І головне - відчуває в собі сили стати центром ветеранського життя у своїй територіальній громаді.
Кандидат на посаду помічника ветерана подає заяву в електронній формі на участь у конкурсі винятково через інформаційний портал Е-ветеран ( https://eveteran.gov.ua).
Відбір кандидатів у помічники ветерана включає тестування за допомогою засобів програмного забезпечення ІКС ЄДРВВ та співбесіду, що проводить комісія, утворена органом місцевого самоврядування, із залученням психологів.
Для заповнення заяви кандидатам потрібно мати:
електронний підпис: файловий ключ, апаратний ключ або Дія.Підпис;
документ про освіту;
членам сім’ї ветерана – документ, що підтверджує родинні зв'язки.
Далі слід авторизуватися у кабінеті  https://eveteran.gov.ua  за допомогою електронного підпису, покроково заповнити онлайн-форму заяви та пройти онлайн тестування. Підписати заяву за допомогою електронного підпису.
Важливо!
Якщо заяву подає член сім'ї, ветеран має погодити її, наклавши свій електронний підпис. Відповідальність за достовірність відомостей, що містяться в заяві, несе заявник. Заяву буде надіслано до Мінветеранів, де перевірять наявність статусу. Подати можна не більше однієї заяви від особи. Відправлену заяву відредагувати не можна.
Як і де готуватимуть помічників ветеранів
Після успішного етапу конкурсного відбору кандидати на посади помічників ветерана проходитимуть спеціалізоване навчання. Надалі їх працевлаштують у Сервісному офісі у справах ветеранів в одній з областей, що беруть участь у пілотному проєкті Мінветеранів.
Майбутніх помічників ветерана готуватимуть у центрах ветеранського розвитку на базі визначених закладів вищої освіти. Там вони набуватимуть необхідного рівня професійних компетентностей для виконання своїх завдань. У партнерстві з Міносвіти розроблені спеціальні навчальні програми для підготовки фахівців із супроводу ветеранів війни та членів їхніх родин. Курсові програми будуть трьох типів, оскільки врахуватимуть навички, які є у кандидатів. Навчання планують розпочати 1 серпня 2023 року.
Як оплачуватимуть послуги помічникам ветеранів, як вони звітуватимуть про роботу
На час експериментального апробування запровадження у територіальних громадах офісів помічників ветерана, передбачене його трирівневе фінансування. Джерелами тут є державний та місцевий бюджети і партнери з розвитку. Наразі заробітна плата помічника буде в середньому 16 тисяч гривень. На цю мету кошти закладені в державному бюджеті (Міністерство у справах ветеранів).
Оплачуватимуть працю помічників ветерана відповідно наданих актів виконаних ними робіт (наданих послуг).
Помічник ветерана звітуватиме про свою роботу керівнику сервісного офісу, а він - до ОВА, у свою чергу обласні військова адміністрація інформуватиме Мініветеранів. Критеріями оцінки будуть кількісні та якісні показники щодо своєчасності, доступності, точності та відповідності наданих послуг потребам учасників експериментального проєкту.
Скільки буде помічників ветерана і з яким навантаженням вони працюватимуть
Кількість помічників ветеранів під час реалізації пілотного проєкту у Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській та Миколаївській областях не може перевищувати 400 осіб. Один помічник ветерана зможе надавати професійну підтримку не більше, ніж ареалу зі 100 учасників цього проєкту. Максимально в одному сервісному офісі працюватиме 20 помічників ветеранів.
Як діяти ветерану, членам сім’ї загиблих захисників, аби отримати допомогу помічника ветерана
Підставою для надання персональної підтримки під час переходу від військової служби до цивільного життя є звернення (заява) відповідних категорій громадян до помічника ветерана або сервісного офісу в громаді. Також помічники ветерана діятимуть проактивно, пропонуючи свою допомогу в ініціативному порядку, спонукаючи до співпраці у форматі бесід та зустрічей із колишніми Захисниками й Захисницями і їхніми сім’ями.
https://eveteran.gov.ua/...
Платформа е-Ветеран