Покровський міський відділ з питань пробації інформує

Покровський міський відділ з питань пробації Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції інформує:
В межах своїх повноважень та відповідно до Закону України "Про пробацію" здійснює досудову пробацію.
Законодавцем визначено, що досудова пробація – це забезпечення суду формалізованою інформацією, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності.


Для чого потрібна досудова доповідь?
Досудова доповідь потрібна суду для того, щоб суддя мав можливість винести справедливий вирок, отримавши інформацію не лише про неправомірний вчинок, але й додаткову інформацію про особу, яка підозрюється у його вчиненні, дізнатися про обставини її життя, які могли стати причиною злочину, а також про заходи, які пропонує орган пробації для усунення таких обставин.
Важливо звернути увагу, що досудова доповідь не може використовуватися у кримінальному провадженні, як доказ винуватості ( або невинуватості) обвинуваченого у вчиненні злочину.
Як відбувається підготовка досудової доповіді?
Якщо людину звинувачено у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, або тяжкого злочину, за який нижня межа санкції не перевищує п’ять років позбавлення волі, суд постановляє ухвалу, якою доручає працівнику пробації скласти досудову доповідь.
Працівник пробації має зібрати інформацію про обвинуваченого та відобразити її у досудовій доповіді, яку він зобов’язаний подати до суду у встановлений ухвалою строк.
Від активної участі обвинуваченого у підготовці досудової доповіді та від достовірності інформації, що буде ним надана, залежить висновок працівника пробації щодо перспективи позитивних змін.
За 8 місяців 2017 року органами пробації на виконання відповідних ухвал суду підготовлено 10,7 тис. доповідей. На підставі проведеної оцінки ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення, яка проводиться за новим інструментом оцінки, щодо 7846 обвинувачених (73% підготовлених досудових доповідей) уповноваженими органами з питань пробації зроблено висновок про можливість виправлення правопорушника без позбавлення або обмеження волі.