Покровська дільниця ПАТ «Дніпропетровськгаз» повідомляє:

Останнім часом в країні в цілому та в Дніпропетровській області зокрема склалася негативна тенденція щодо виникнення нещасних випадків та травмуванням громадян, пов'язаних з використанням газу у побуті. За статистикою, кількість таких випадків в регіоні щорічно збільшується: в 2015р. зафіксовано 3 нещасні випадки, при цьому постраждало 5 осіб, з них смертельно – 5; в 2016р. - 7 нещасних випадків, 14 постраждалих, з них смертельно – 7; з початку опалювального сезону 2017-2018рр. сталося 8 нещасних випадків, при цьому 15 осіб постраждали, з них 8 - смертельно.
Основними причинами нещасних випадків при використанні газу у побуті стали :
- несправність автоматики безпеки газових приладів;
- використання газових приладів не за призначенням;
- порушення кратності повітряного обміну газифікованих приміщень;
- порушення правил експлуатації газових приладів з відводом продуктів згоряння в димові канали ( відсутність тяги в них, монтаж та експлуатація витяжної вентиляції зі штучним спонуканням у приміщеннях, обладнаних побутовими газовими приладами з відводом продуктів згоряння у димохід).
Вищенаведені чинники можуть призвести до появи в газифікованому приміщенні чадного газу. З огляду на серйозність зазначеного нагадуємо споживачам природного газу ,що оксид вуглецю (чадний газ) – дуже токсичний газ без смаку ,кольору та запаху, утворюється внаслідок неповного згоряння газу, є смертельно небезпечним для людини. Для запобігання його утворення необхідно:
1.Своєчасно регулювати газові пальники - полум'я повинно бути синього або фіолетового кольору. Жовте полум'я – це ознака неповного згоряння газу, тому необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник.
2.Використовувати газові прилади тільки за наявності тяги в димоходах та виконанні щорічної прочистки димових та вентиляційних каналів.
3.Вмикати газові прилади при відчиненій кватирці або встановленому на провітрювання вікні.
4.Експлуатувати газові прилади тільки зі справною системою автоматики безпеки.
5.Не користуватись газовими приладами при сильних поривах вітру, тому що може утворитись зворотна тяга.
За минулий місяць працівниками Покровської дільниці при виконанні планової перевірки газопроводів на герметичність за адр. вул. Партизанська буд. 65 виявлено самовільне втручання в систему газопостачання, наразі газопостачання у вказаній квартирі припинено механічним методом; під час перевірки раніше відключених від системи газопостачання домоволодінь було виявлено 4 випадки несанкціонованого відновлення газоспоживання, в 3-х з яких газопостачання припинено механічним методом, 1 квартира відключена. Крім того в лютому місяці цього року спеціалістами підприємства відключено від системи газопостачання механічним методом 7 квартир, залишених без нагляду.
Покровська дільниця Нікопольського відділення ПАТ "Дніпропетровськгаз" звертається до споживачів газу з проханням бути небайдужими та пильними, і в разі виявлення незаконних дій з боку інших мешканців щодо втручання в систему газопостачання повідомляти до дільниці за тел. (05667) 4-27-87, 4-18-85, при виявленні запаху газу телефонувати 104 до служби аварійно-відновлювальних робіт, яка працює цілодобово, витоки газу усуває безкоштовно.