ПОКРОВ ВШАНУВАВ ПАМ'ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ

 

Житня хлібина з запаленою свічкою – так кожної четвертої суботи листопада покровчани поминають заморених голодом, безневинних жертв Голодоморів 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років. Живі квіти й грони калини лягають до Пам’ятного Хреста у селищі Базавлук, нагадування про сотні земляків, загиблих у страшні роки голоду. У 33-му сучасна територія міста складалася з селищ, деякі з них навіки були стерті з мап – винищені Голодомором.

Для Покрова ця сторінка історії - незагоєна рана, а сьогодні, коли російські окупанти знищують пам’ятники Голодомору, вбивають українців – вона є свідченням злочину, котрому немає терміни давнини. Геноцид українського народу продовжується масованими атаками не лише на міста – на пам'ять.

Але пам'ять живе і ще  живі свідки голоду.  За оцінками істориків, у Голодоморах знищено до 14 мільйонів українців. Точної цифри жахливих втрат не можуть дати навіть сьогодні. Продовжують спливати все нові жахливі факти – свідчення.

Свічки у спомин за кожного загиблого запалювали покровчани біля скорботного Хреста. 

Роковинам були присвячені онлайн-заходи у закладах культури й освіти, клубних установах, Будинку культури Шолохового, під час яких розповідали про причини та жахливі наслідки Голодоморів...

У суботу, 26 листопада, Покров приєднався до Всеукраїнської акції «Свічка пам’яті»

Прес-служба міського голови.