ПОКРОВ ВШАНУВАВ ПАМ'ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ

Мільйони загиблих, мільйони зруйнованих доль, ненароджених дітей, обірваних голодом життів…Такими є страшні наслідки геноциду проти українського народу, штучних голодів, спричинених тоталітарним комуністичним режимом. Кожну четверту суботу листопада покровчани поминають вбитих голодом, безневинних жертв Голодоморів 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років.

Ця трагічна сторінка історії міста живе у людській пам’яті, бо чи не кожна родина пережила часи голодоморів, ще живі свідки голоду 1946-1947 років. У міському музеї зберігаються спогади очевидців, матеріали про злочинну політику хлібозаготівель і про селища, що були винищені голодом, стерті з мап, але не з людського спомину.

У 90 роковини Голоду 32-33-го покровчани, представники влади запалили свічки біля Пам’ятного Хреста у селищі Базавлук, нагадування про сотні земляків, загиблих у страшні роки Голодоморів. Житня хлібина на рушнику, грони калини й квіти лягли до скорботного знаку.

Сьогодні ці символи відгукуються болем, бо Україна знову бореться за свою державність, свою історію, культуру – незалежність. Мужні українські воїни дають відсіч злу, що має коріння з Голодоморів, політики знищення України.

Саме про причини й жахливі наслідки штучних, спланованих голодоморів, йшла мова під час онлайн-заходів у закладах культури й освіти.

Покров памятає…спалахами свічок у вікнах містяни приєдналися до Всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті», вшановуючи жертв Голодоморів.

Прес-служба міського голови.