Покров вшанував пам'ять героїв підпілля

 

Сьогодні, 22 вересня, в Україні відзначають День партизанської слави. Для Покрова ця дата є священною, сотні наших земляків наближали перемогу у партизанському загоні, що діяв на території міста.

Вже зранку містяни, представники влади, підприємств та організацій, несли квіти до пам’ятних стел героям-підпільникам у селищі Рудник, Шолохове, до міської Алеї Слави та меморіалів міста. Хвилиною мовчання вшановували героїв, які чинили опір ворогу, ведучи народну війну з окупантом.

Низка тематичних заходів триває у закладах освіти й культури. Партизанський рух називали другим фронтом, тут, у серці окупації, велася війна проти неприятеля, більшості народних месників не було і двадцяти років. Про ту самовіддану боротьбу сьогодні розповідають фахівці міського музею, де зібрані унікальні матеріали – спогади очевидців, архівні документи, серед яких список особового складу партизанського загону, очолюваного Макаром Ткачовим.

Під час війни в Україні було створено близько 50 партизанських з’єднань, діяло майже 2 тисячі загонів та груп. Партизанські угрупування, розташовані у Дніпровських плавнях, увійшли в історію війни, як масштабне підпілля. А в народній пам’яті вони залишаються героями, які  рятували молодь від остарбайтерської неволі, визволяли військовополонених – наближали перемогу. Їхні імена та світлини увічнено у постійнодіючій музейній експозиції, з якою можуть ознайомитися містяни та гості Покрова.

Прес-служба міського голови.