Покров вшановує пам’ять Почесного громадянина міста, видатного археолога Бориса Мозолевського

 

Четвертого лютого людині, яка відкрила світові симфонію золотої Пекторалі, виповнилося б 87 років. Доля всесвітньо відомого вченого, неперевершеного поета була тісно переплетена з Покровом, який він вважав своїм рідним містом, що подарувало незабутні зустрічі і відкриття усього його життя.

Борис Мозолевський писав, що в місті гірників він був по справжньому щасливим. Тут він досліджував загадкову Герру, 21 червня 1971 року віднайшов своє Золоте Руно – скіфську Пектораль. Це було його перемогою, його епохою скіфоведення, яка вилилася не лише у численні наукові праці, а й унікальні поезії. Безкраї базавлуцькі горби дарували Борису Миколайовичу натхнення, напоювали силою нескорених степів, відкриваючись віршованими рядками. До останнього свого дня він був з покровчанами, зі своїми друзями і з дорогим серцю містом.

Сьогодні поетичні збірки Бориса Мозолевського зберігаються у міському музеї, де Почесному громадянину присвячено окрему експозицію. Тут спогади друзів Бориса Миколайовича, точні копії його знаменитих знахідок, унікальні світлини. Віршовану спадщину збирає і публічна бібліотека. До пам'ятної дати вихованці Школи мистецтв, Дитячої музичної школи підготували онлайн-концерт, де серед інших творів лунала улюблена пісня Бориса Мозолевського – «Ой, чий то кінь стоїть». 

Прес-служба міського голови.