Покров увійшов у четверту хвилю коронавірусу. Як протистояти

Щодня медики Центру первинної медико-санітарної допомоги спостерігають збільшення кількості інфікувань - за минулу добу зафіксовано 55 нових випадків COVID-19.

Така динаміка спричинена Омікроном - новим штамом коронавірусу, який значно заразніший своїх попередників. А це означає, що вірус швидко поширюється, занурюючи в епідемічний процес все більше людей, тим самим спричиняючи значне навантаження на медичну систему.

Про це розповідає директорка ЦПМСД Олена Саломаха:

- Усі зусилля наших медиків спрямовані на боротьбу з коронавірусом. Ведеться прийом на фільтрах (у приміщенні пологового будинку для дітей та в інфекційному відділенні для дорослого населення. Режим роботи: з 8.00 до 19.00 годин, санітарна перерва з 13.00 до 14.00.) приймають хворих в амбулаторіях, надають невідкладну допомогу, працюють пункти вакцинації.

Найбільший удар приймають на себе сімейні лікарі, які теж зараз масово хворіють і замінити їх немає ким. Що, в тому числі, позначається на роботі фільтрів.

Говорячи про особливості штаму “Омікрон”, Олена Леонідівна зазначає, що він має здатність уражати клітини верхніх дихальних шляхів, а не нижніх, як це було з попередніми генетичними варіаціями COVID-19. Тому викликає нежить і тривалу закладеність носа. Частина хворих відчуває біль у горлі, слабкість, підвищену температуру - симптоми, які дуже схожі на ГРВІ. Через те, люди можуть не звертати на них особливої уваги, продовжують активне життя, не підозрюючи, що розносять небезпечний вірус. Тим часом він має високу контагіозність — передається у сім разів швидше ніж Дельта. В нього значно менший інкубаційний період - від 2 до 5 днів. Особливо вразливими до нового штаму є молодь, а також діти. У групі ризику залишаються люди вікової категорії 60+ і ті, хто страждає на хронічні захворювання.

Аби зменшити ризик інфікування, лікар радить не нехтувати такими рекомендаціями, як носіння маски, дотримання дистанції, миття та дезінфекція рук, провітрювання приміщень та вологе прибирання.

Та найбільш дієвим способом уникнути зараження та пов'язаних з ним серйозних наслідків є вакцинація. Щеплені проти COVID-19 люди, у випадку зараження коронавірусом, переносять недугу набагато легше. Це вже доведено на практиці. Двома дозами вакцини у Центрі первинної медико-санітарної допомоги за весь період кампанії з вакцинації щеплено понад 14,5 тисяч осіб.

Мешканців громади запрошують до пунктів щеплення, які знаходять в амбулаторії №4 (приміщення пологового будинку) та амбулаторії №6 Шолохово. При собі мати амбулаторну карту та бахіли.

Також тим, хто отримав базовий курс щеплення 6-9 місяців тому, пропонують поновити захист від коронавірусу третьою - бустерною дозою, яка продовжує дію COVID-сертифікату.

Усі вакцини, що використовуються в Україні схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров'я, є безпечними та захищають від важкого перебігу та ускладнень.

Вакцинація залишається єдиним ефективним способом запобігання поширенню коронавірусу. Це єдиний спосіб подолати пандемію й повернутися до звичного життя.

Прес-служба міського голови.