Покров приймає вимушених переселенців

 

У час війни найціннішими рисами залишаються людяність та підтримка.

Щоденно до Покрова прибувають люди з регіонів України, де точаться бойові дії - з Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської, Запорізької областей. Від початку повномасштабної російської агресії наша громада прийняла понад дві тисячі вимушено переміщених осіб, понад третину з яких діти. Всім надавалася допомога з житлом, продуктами харчування. Одні залишалися в місті на певний час, були транзитом, офіційно зареєструвалися у місті понад 700 біженців. Усі отримали допомогу.

Найперше - зареєструватися

Тобто стати на облік як внутрішньо переміщена особа. Це можна зробити через додаток “Дія”, або звернутися із заявою до міського управління праці та соціального захисту населення. Зареєструвавши у Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, там видадуть реєстраційну довідку, яка дасть можливість отримати соціальний захист.

Грошова допомога на проживання

Заява подається як особисто в управлінні праці, так і в ЦНАПі.

Виплати надійдуть за попередньо вказаними в заяві банківськими реквізитами.

Для дітей та осіб з інвалідністю сума становитиме 3 тис гривень на місяць, для інших - 2 тисячі. Кошти мають виплачувати щомісяця протягом воєнного стану та ще місяць, після його скасування.

Гуманітарна допомога

Поставивши на облік і визначивши потреби людини, її запросять до територіального центру. Там можна підібрати необхідний одяг, отримати миючі засоби, інші предмети першої необхідності та продукти харчування.

Для покровчан, які хочуть поповнити банк благодійної допомоги, нагадуємо адреси пунктів прийому: вул. Героїв України, 13 (приміщення терцентру), Партизанська, 63 (Храм Святителя Петра Могили, отець Іван Назарик), селище Рудник (Храм святителя Іоанна Златоуста, отець Володимир Качан).

Житлове питання

Внутрішнім переселенцям, які залишаються в місті, пропонують кімнати в гуртожитку та сприяння в пошуку житла.

Людям пропонують скористатися сервісами з пошуку тимчасового житла для переселенців “Допомагай” та “Прихисток”. Там розміщують інформацію мешканці Покрова та інших відносно безпечних населених пунктів України, які готові надати безкоштовне житло. Ця інформація корисна передусім для тих, хто їде далі в західні регіони.

Навчання, психологічна допомога та інше

Діти шкільного віку, які тимчасово змінили місце свого проживання на Покров, мають можливість долучитися до освітнього процесу міських навчальних закладів.

Також дітям, які прибули з регіонів активних бойових дій, надається психологічна підтримка. Впоратися зі стресом їм допомагає соціальний психолог, який знаходиться у територіальному центрі та надає допомогу як дорослим, так і дітям.

В УП та СЗН підготували пам'ятку для переселенців, де є усі необхідні контакти. Вказано телефони, за якими можна отримати медичну, психологічну, гуманітарну допомогу, освітні послуги, стати на військовий облік, зателефонувати в поліцію.

Для встановлення статусу внутрішньо переміщеної особи й отримання соціального захисту необхідною умовою є звернення до УП та СЗН, нагадують в управлінні праці в першу чергу містянам, до яких приїжджають рідні з регіонів охоплених війною.

Також попереджають містян про можливі випадки маніпуляцій з боку людей, які можуть видавати себе за переселенців і просити допомогу.

Лінії з питань реєстрації вимушених переселенців:

0631623481 Катерина; 0682058135 Аліна

0931219088 - приймальна Управління праці та соціального захисту населення

Прес-служба міського голови.