Покликання – лікар

Сьогодні, третього квітня, 75-й ювілейний день народження відзначає людина, яке все своє життя присвятила медичній справі - лікар-офтальмолог центральної міської лікарні Ганна Григорівна Заброда. Ганна Григорівна більш як півстоліття працює у стінах лікарні рідного міста, лікуючи людей.

Вона народилася у далекому 1948 році у селищі Шолохове в родині Ябченків - Григорія та Марії. Перші кроки до знань зробила у школі №2, що у селищі Рудник, де вже на той час мешкала родина. Старанна й наполеглива, дівчинка сама рішуче зробила свій професійний вибір - бути лікарем.

Обрати в медицині саме галузь офтальмології допоміг випадок з власного життя. Якось в дитинстві Ганна отримала травму, через яку на місяць втратила зір. І цей негативний досвід спонукав дівчинку вивчати анатомію і фізіологію органів зору, хвороби ока, аби стати фахівцем та допомагати людям.

Навчання у Запорізькому медичному університеті (тоді - інститут) принесло не лише знання, а й подарувало кохання - там студентка-відмінниця зустріла свого майбутнього чоловіка — Миколу Заброду. В любові прожили багато років, разом працювали у лікарні рідного міста. Зростили двох талановитих синів - Миколу й Павла. Старший син пішов шляхом батьків - став лікарем, а менший - Павло пов’язав своє життя з природою, він – вчений-іхтіолог. На жаль, вже немає поряд підтримки й опори - коханого чоловіка, вже минули роки як Микола Миколайович відійшов у вічність. Але пам'ять про нього живе серед людей, як про лікаря, що присвятив себе справі порятунку людей.

Сьогодні, як і декілька десятиліть поспіль, Ганна Григорівна віддана своїй професії - уважна до пацієнтів, відповідальна до колег, пишається, що працює в колективі однодумців, радіє, що поряд - колеги, в тандемі з якими працювати суцільна радість.

Хоч і має величезний досвід роботи у офтальмології й вищу кваліфікаційну категорію, професія медика потребує постійного розвитку. Маючи більш як півстолітній досвід роботи і зараз продовжує вчитись. Своїми знаннями й досвідом охоче ділиться з колегами на зустрічах, конференціях, неодноразово власними професійними доробками ділилась у спеціалізованих медичних виданнях.

Переглядаючи давні фотосвітлини, ділиться, що роки летять наче мить, ніби все було вчора, а насправді — вже минули десятиліття. Приємно пригадувати події особисті й професійні.

За успішну роботу у галузі медицини має багато відзнак, неодноразово отримувала подяки міського голови рідного міста. Але найприємніше і найбільше цінує у своїй в роботі — це щирі слова вдячності від своїх пацієнтів, для яких вона й працює. Це і є головною метою професії лікаря.

Ганна Григорівна зазначає, що в медицині тривають позитивні зміни — здійснюються реформи, відбуваються інновації. І хоч зараз наша країна переживає дуже складні часи, впевнена, що все буде добре, Україна переможе і розквітне!

Вітаємо ювілярку, бажаємо міцного здоров’я, натхнення в роботі, нехай з Вами і надалі буде людське тепло, добро та вдячні пацієнти.

Олена Дощенко. Прес-служба міського голови.