Початкову школу розвантажать – навчальні програми привели у відповідність до вікових особливостей

початкову школу розвантажать – навчальні програми привели у відповідність до вікових особливостей. Зображення 1
Як повідомили у міському управлінні освіти, днями у профільному Міністерстві затвердили зміни до програми початкової школи, які наберуть чинності уже з 1 вересня.


Нововведення охоплять усі предмети, та найбільше - українську мову, математику та літературне читання. Наприклад, для уроків української мови скасували складні для учнів теми, осучаснили словниковий перелік слів та рекомендували у першому класі, поки діти не отримують навичок письма, писати олівцем.
На математиці дітей, як і раніше, вчитимуть додавати та віднімати, множити та ділити, але не вимагатимуть знання таблиць напам'ять.
Одне з основних нововведень у літературі – відійдуть від техніки читання на швидкість, з програми вилучать нецікаві для дітей тексти і додадуть твори сучасних авторів. Учні будуть більше розмірковувати і оцінювати не літературних героїв, а їхні вчинки.
На уроках іноземної мови буде більше усного мовлення, ніж письма, аби розвивати у дітей здатність вести прості діалоги.
На фізкультурі учні не здаватимуть нормативи, не чутимуть команду «рівняйсь - струнко», традиційні ігри змінять на більш сучасні, направлені на співпрацю та взаємодопомогу.
Будуть обмеження в обсязі домашніх завдань. Вчителі початкових класів з нового навчалғного року не використовуватимуть червону ручку, та в залежності від рівня учнів, самостійно визначатимуть кількість годин на вивчення тем.
Ці та інші програмні нововведення є однією зі складових Концепції нової школи, що впроваджуватиметься з 2018 року. Направлені вони на те, аби забезпечити нову якість української освіти, дати дитині розкритися і не втратити інтерес до навчання.
Прес-служба місько голови.