Підтримка найбільш вразливих – питання № 1 чергової сесії


Про забезпечення державних соціальних гарантій, адресної підтримки мешканців міста та про хід виконання програми щодо організації та проведення громадських робіт йшлося в основному питанні 8 сесії Покровської міської ради 7 скликання, що відбулася 31 травня під головуванням Олександра Шаповала.


Доповідач – начальник управління праці та соціального захисту Тетяна Ігнатюк зазначила, що система захисту населення у місті постійно удосконалюється. Збільшується перелік державних соціальних гарантій, адресної підтримки, розширюється коло осіб, які ними охоплюються. Так, на початок травня у єдиному банку даних було зареєстровано 30050 осіб, а це 71,2 % від загальної чисельності населення міста, з них 38,7% - це пільговики, на яких заведена особова справа. Тетяна Марківна перерахувала усі категорії, у тому числі сім’ї, що опинилися у складних життєвих обставинах, діти-сироти, діти, що знаходяться під опікою, діти, із будинків сімейного типу та прийомних сімей, Почесні громадяни міста.
Найбільш вразливі категорії мешканців міста охоплені житловими субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг. У поточному році протягом опалювального періоду субсидією скористалися 8226 домогосподарств.
Щорічно рішенням сесії міської ради затверджуються певні категорії осіб, які потребують додаткового соціального захисту. На нинішній рік для цих потреб виділено понад двохсот тисяч гривень. За весь період проведення антитерористичної операції зі сходу країни до міста прибуло близько 700 осіб, які пройшли офіційну реєстрацію. Сьогодні у місті 151 родина отримує державну допомогу для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Значна увага приділяється оздоровленню пільгової категорії громадян. Протягом минулого року 66 ветеранів війни та інвалідів забезпечено санаторно-курортним лікуванням.
З метою вирішення питань тимчасової зайнятості населення у місті діє відповідна програма. Протягом 2015 року громадські роботи із залученням безробітних громадян організовано на двох підприємствах міста, на що витрачено із міського бюджету понад 50 тисяч гривень.
На даний час на підрозділи соціального захисту населення державою покладено нові функції – забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлею людьми, поліпшення становища сімей, попередження насильства у сім’ї, оздоровлення та відпочинку дітей, які до цього часу виконував відділ у справах сім’ї та молоді. Передача повноважень була зафіксована у рішеннях сесії.

Серед питань «У різному» частина стосувалася перейменувань управлінь міської ради, відділів міськвиконкому, установ, організацій, підприємств та затвердження нових редакцій їхніх статутів, пов’язаних із зміною назви міста на Покров.
Рішенням сесії також міське комунальне підприємство «Міськсвітло» відтепер буде називатися «Добробут», оскільки стара назва не відображала усього спектру робіт, які виконує підприємство.
Депутати внесли зміни до рішення минулої сесії, що стосувалося порядку переведення квартир малозабезпечених верств населення на індивідуальне опалення в рамках міської програми децентралізації теплопостачання. У новій редакції буде передбачатися у якості джерела теплопостачання не лише газовий конвектор, а й електричні теплоносії, проте винятково у тих будинках, де відсутнє централізоване газопостачання. Також до пакету документів, необхідних для встановлення індивідуального опалення на пільгових умовах, додасться ще й довідка про склад сім’ї.
Одним із рішень було затвердження Порядку розподілу та попереднього визначення площ прибудинкових територій багатоквартирних будинків для їх утримання, благоустрою та прибирання. Наголошувалося, що схема розподілу розроблена з метою впровадження Закону України «Про особливості впровадження права власності у багатоквартирному будинку» для співвласників багатоквартирних будинків та управляючих компаній, і вона не є підставою для нарахування плати за землю.
Затвердили і Порядок відшкодування збитків за безкоштовне перевезення пільгових категорій населення у міському пасажирському автомобільному транспорті. Дане рішення не змінює ні кількість існуючих рейсів, ні перелік пільгових категорій. Поки не врегульоване питання фінансування пільгового проїзду окремих категорій громадян за рахунок коштів державного бюджету, компенсацію збитків за безкоштовні перевезення взяв на себе міський бюджет.
Всього на сесії розглянули 34 питання, по яких було прийнято відповідні рішення. Наприкінці пленарного засідання міський голова Олександр Шаповал виконав приємну місію – вручив голові міської організації ветеранів Миколі Баршуніну Почесну грамоту Дніпропетровської обласної ради.
Прес-служба міського голови.