Підсумки 2019 року: Медицина

 

Протягом 2019 року значна увага приділялася сталому функціонуванню лікувальних закладів, покращенню їхньої матеріальної бази та підвищенню якості надання медичних послуг. За словами міського голови Олександра Шаповала, це одне з пріоритетних питань.

Центр первинної медико-санітарної допомоги

Центр здійснює медичне обслуговування населення територіальної громади м. Покров за програмою медичних гарантій згідно укладеного договору з Національною службою охорони здоров'я України.

У 2019 році до структури комунального некомерційного підприємства приєднано Шолохівську амбулаторію ЗПСМ та Миронівський фельдшерський пункт.

На кінець звітного року понад 33 тисячі мешканців громади підписали декларації про вибір лікаря.

У Центрі працює 20 лікарів первинної медичної допомоги та 2 лікаря акушер-гінекологи.

В межах реалізації реформи первинної медичної допомоги в місті здійснено ряд заходів:

Зміцнено кадровий ресурс. Центр поповнився чотирма лікарями, які надають первинну медичну допомогу.

Привабливою для молодих спеціалістів є міська програма місцевих стимулів для медичних працівників. На поліпшення соціально-побутових умов проживання залученим медичним фахівцям Анні Кревській та Олександру Мирошниченку з міського бюджету надано грошову допомогу в сумі по 50 тис. грн. кожному.

Зміцнено не лише кадровий ресурс, а й професійний рівень медичних працівників.

Цьогоріч відкрився навчально-методичний кабінет, де проводяться онлайн -конференції та інші заходи.

Відкриті нові клініко-діагностичні кабінети в амбулаторіях загальної практики сімейної медицини №4 (доросла поліклініка), №1 (с. Рудник), №6 (с. Шолохове).

Відкрито кабінети денного перебування хворого в амбулаторіях ЗПСМ №1 та №6.

У с. Миронівка відновлено роботу медичного пункту.

В амбулаторії ЗПСМ №5 (дитяча поліклініка) відкрились інгаляційна кімната з нубелайзерами та апаратом для виготовлення кисневих коктейлів, сольова кімната для лікування органів дихання та захворювань шкіри.

Розширена зона для більш комфортного перебування дітей в амбулаторії, установлено різнокольорові столи, стільці, телевізор та інше.

В Центрі успішно працює електронна система обліку пацієнтів, ведеться електронний запис на прийом.

За рахунок використання системи HELSI, яку впроваджено в роботу ще 2018 року, зменшені черги на прийом, поступово проводиться перехід медичних працівників на електронний документообіг, заповнюються електронні медичні карти, виписуються електронні рецепти на лікарські препарати за Урядовою програмою “Доступні ліки”. За рік сімейними лікарями було виписано понад 15,7 тис. рецептів на лікарські препарати. Програму використовують 2858 хворих.

Після проведених досліджень командою HELSI встановлено, що лікарі Центру первинної медико-санітарної допомоги Покровської міської ради є найактивнішими користувачами електронної системи.

Покращено матеріально-технічну базу Центру. В достатньому обсязі закуплені медикаменти та перев'язувальні матеріали, придбано три електрокардіографа, електродіагностичний спірометричний апарат, медичні шафи, системи контролю рівня глюкози у крові, оглядові кушетки, сповивальні, маніпуляційні та інструментальні столики, штативи, ваги, пікфлуометри, цифрові тонометри, медичні опромінювачі, інгалятори, апарат для приготування синглетно-кисневих сумішей, меблі для кабінету лікарів та інше.

Для успішного впровадження медичної реформи продовжено комп'ютеризацію Центру.

Проведені поточні ремонти в амбулаторіях. Здійснено реконструкцію діючої системи опалення зі встановленням системи електроопалення в амбулаторіях ЗПСМ №1,2,3,6. Реконструкція системи опалення зі встановленням лічильників амбулаторії №5.

Встановлено металопластикові вікна в амбулаторіях № 4 та 2.

Проведено поточний ремонт м'якої покрівлі в амбулаторії №4.

Встановлена система сигналізації в амбулаторії №6.

У закладі створюються комфортні зони очікування для пацієнтів. Увійшовши до числа переможців “Бюджету участі”, за міський кошт встановлено кондиціонери у коридорах амбулаторії.

Центральна міська лікарня

Центральна міська лікарня є лікувально-профілактичним закладом, який надає спеціалізовану медичну допомогу на вторинному рівні.

Багатопрофільний стаціонар налічує 205 ліжок.

Протягом року хірургічною службою лікарні виконано 1108 оперативних втручань.

У лікарні впроваджено та виконується програма з боротьби з серцево-судинними та судинно- мозковими захворюваннями. За рахунок коштів міського бюджету у 2019 році фінансувалися міські оздоровчі програми, серед яких “Цукровий діабет” (інсулін) , “Боротьба із захворюванням на ВІЛ/СНІД”, “Підтримка учасників АТО та членів їх сімей”, “Здоров'я літніх людей” та ін.

У 2019 –му придбано УЗД, аналізатори, монітори, контур дихальний, прилад низькочастотної терапії та інше. Також здійснено капітальний ремонт лікарняного ліфта.

Протягом року проведено поточні ремонти акушерсько-гінекологічного, терапевтичного, інфекційного, хірургічного корпусів та приміщення гаражів.

Прес-служба міського голови.